Σαφάρι ξεκινά το ΚΕΑΟ για την είσπραξη των οφειλών το 2025, το οποίο θα επικεντρωθεί σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του φορέα, κατά προτεραιότητα στους εργοδότες που οφείλουν μεγάλα ποσά αφήνοντας για αργότερα τους μη μισθωτούς που προσπαθούν ως οφειλέτες να πάρουν σύνταξη με τις νέες διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν την αίτηση συνταξιοδότησης με χρέη έως 30.000 ευρώ ( και 10.000 ευρώ για τους οφειλέτες του ΟΓΑ).
Μάλιστα για τους «μεγάλους» οφειλέτες έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα ώστε να ενεργοποιούνται οι αναγκαστικές εισπράξεις και μέσω κατασχέσεων ακινήτων που ανήκουν στους εν λόγω οφειλέτες.
Παράλληλα, το ΚΕΑΟ για την αύξηση των εσόδων στοχεύει στις φρέσκες και αρρύθμιστες οφειλές καθώς έχουν υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας έναντι των παλαιών και στην αποτροπή δημιουργίας νέων οφειλών.
Οι δράσεις που θα υλοποιήσει το ΚΕΑΟ μέσα στο 2025 έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων στα 1.82 δις ευρώ, στόχος που εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί αφού το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2024 προέβλεπε έσοδα 1,65 δισ. ευρώ και τελικά έφτασαν στα 1,94 δισ. ευρώ.
Το χρέος σήμερα αγγίζει το συνολικό ύψος των 49.28 δις ευρώ «φουσκώνοντας» από τις λεγόμενες ανείσπρακτες οφειλές , τις προσαυξήσεις προστίμων και τα ποσά που βρέθηκαν εκτός ρύθμισης αφού μόνο τα 32 δις αφορούν αρχικό χρέος.
Ειδικότερα στα 15,64 δισ. ευρώ (31,73% του συνόλου) ανήλθε το χρέος προς το ΚΕΑΟ κατά το δ’ τρίμηνο του 2024 που, ενώ είχε ενταχθεί σε ρύθμιση, βρέθηκε εκτός διαδικασίας, με τους οφειλέτες να αδυνατούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις.
Συγκεκριμένα,το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, εστάλησαν 255.812 ειδοποιητήρια την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024, όταν ένα τρίμηνο νωρίτερα είχαν σταλεί μόλις 35.762 αντίστοιχες ειδοποιήσεις. Όμως, παρά το γεγονός ότι εστάλησαν πολλαπλάσια ειδοποιητήρια όχι μόνο δεν υπήρξε η ανάλογη συμμόρφωση από τους οφειλέτες, αλλά μάλλον το αντίθετο: Το χρέος από όσους απώλεσαν ρύθμιση, συνέχισε να αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό, δείχνοντας πρακτική αδυναμία αποπληρωμής του. Ουσιαστικά, το ΚΕΑΟ διαπιστώνει πως μεγάλος αριθμός οφειλετών, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί ούτε καν στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων που του αναλογούν. Άλλωστε, με δεδομένο ότι η μοναδική ενεργή ρύθμιση είναι η πάγια των 24 δόσεων, διαπιστώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις, το μηνιαίο ποσό χρέους που πρέπει να καταβληθεί είναι ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που καθιστά πρακτικά πολύ δύσκολη έως αδύνατη τη διατήρηση της ρύθμισης.
Αναγκαστικά μέτρα
Στο πεδίο της αναγκαστικής είσπραξης οι δράσεις που προγραμματίζονται για το 2025 είναι:
-Η άμεση λήψη μέτρων κατά οφειλετών που δεν ρυθμίζουν ή δεν εξοφλούν τα χρέη τους το αργότερο εντός 3 μηνών από την ένταξη των χρεών τους στη λίστα του ΚΕΑΟ.
-Η λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη των χρεών εντός 70 ημερών για οφειλέτες που σταματούν να πληρώνουν τη ρύθμιση.
-Η ενίσχυση των αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που εξακολουθούν να δημιουργούν συστηματικά σε μηνιαία βάση νέο χρέος και με προσανατολισμό ιδίως την εγγραφή κατασχέσεων επί ακινήτων περιουσιακών στοιχείων αυτών.
-Η λειτουργία του νέου τραπεζικού εργαλείου μέσω του οποίου οι Συμβολαιογράφοι θα προβαίνουν στην απόδοση με μία συναλλαγή όλων των παρακρατούμενων οφειλών οι οποίες καταγράφονται στην Βεβαίωση Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων με χρήση Κωδικού Πληρωμής RF.
-Η καθιέρωση κριτηρίων χαρακτηρισμού και κατηγοριοποίησης των οφειλών.
Στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνονται από το ΚΕΑΟ υπάρχει διαστρωμάτωση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής.
Προτεραιότητα δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα. Παράλληλα, εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές.
Αποτροπή νέων οφειλών
Ένα μέτρο που αξιοποιεί το ΚΕΑΟ για την αποτροπή αύξησης των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ για τους οφειλέτες/εργοδότες που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.
Σήμερα εφαρμόζεται σε εργοδότες που αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής. Πέραν του περιορισμού της συσσώρευσης οφειλών, σημαντικό όφελος από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής είναι η συγκέντρωση φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας των οφειλών.
«Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια τάξη – τονίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης - ώστε να ξέρουμε τι μπορούμε να εισπράξουμε και με ποιόν τρόπο καθώς με τις οφειλές που θα εισπραχθούν θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ενώ θα ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.»
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη την οποία έφερε στη Βουλή η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως θα ανατεθούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές διαδικασίες . Οι ιδιώτες θα αναλάβουν και το κομμάτι των ειδοποιήσεων , χωρίς να μπορούν να διατάξουν αναγκαστικά μέτρα αφού οι ατομικές ειδοποιήσεις που συνεχίζει να στέλνει το ΚΕΑΟ δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
Βεβαίως τα μέτρα που προβλέπει η διάταξη δε θα ενεργοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη αφού προβλέπεται η διεξαγωγή διεθνή διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου και στη συνέχεια θα πρέπει να νομοθετηθούν τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιούν οι σύμβουλοι. Μάλιστα στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.
Ο e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τη διάταξη -θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση πρακτικών, ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης.