Η Ελλάδα επιχειρεί να μετατρέψει το δημογραφικό πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού σε πλεονέκτημα, επενδύοντας δυναμικά στη λεγόμενη Ασημένια Οικονομία. Σε μια Ευρώπη που γερνά και συρρικνώνεται πληθυσμιακά, η χώρα στοχεύει να αξιοποιήσει το τεράστιο παγκόσμιο δυναμικό αυτής της αγοράς, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 τρισ. ευρώ στην ΕΕ έως το 2030.
Ξένοι συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα
Τα πρώτα δείγματα δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Χάρη στο ειδικό φορολογικό καθεστώς του 7% για εισοδήματα από το εξωτερικό, πάνω από 1.000 εύποροι συνταξιούχοι από χώρες του Βορρά επέλεξαν την Ελλάδα ως νέα φορολογική τους κατοικία μέσα σε δύο χρόνια. Με μέσο ετήσιο εισόδημα σχεδόν 100.000 ευρώ ο καθένας, φέρνουν στη χώρα κεφάλαια αλλά και κατανάλωση που στηρίζει την αγορά. Μόνο το 2023 οι ξένοι συνταξιούχοι δήλωσαν πάνω από 52 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας σημαντικά φορολογικά έσοδα.
Η Ελλάδα ως «Φλόριντα» της Ευρώπης
Η στρατηγική δεν σταματά στον φόρο εισοδήματος. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καθιερώσει τη χώρα ως προορισμό δεύτερης κατοικίας και μακράς διαμονής για χιλιάδες Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους. Αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει έστω το 15% αυτής της αγοράς, θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάγκη για 400.000 νέες κατοικίες σε 20 χρόνια, να προσθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ και να φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η ανάπτυξη του Silver Tourism μπορεί να προσθέσει 13,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και να δημιουργήσει 173.000 νέες θέσεις εργασίας στην πενταετία, καθώς οι ταξιδιώτες άνω των 65 ξοδεύουν πλέον σημαντικό μέρος των τουριστικών εσόδων. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε τομείς όπως η υγεία και η ευεξία έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθώς οι ηλικιωμένοι καλύπτουν άνω του 50% των συνολικών δαπανών υγείας.
Η «Ασημένια οικονομία» μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για να ανασχεθεί η δημογραφική πίεση και να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.