• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Στο τραπέζι του Eurogroup και της ΕΚΤ η επαναφορά στη δημοσιονομική σταθερότητα
Οικονομία

Στο τραπέζι του Eurogroup και της ΕΚΤ η επαναφορά στη δημοσιονομική σταθερότητα

15 Ιουνίου, 2023Updated:15 Ιουνίου, 2023Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα και πιθανή περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να περιοριστεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνει το “μενού της ημέρας”, στους οικονομικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπειτα από μήνες χαλάρωσης όλων των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, με σκοπό να περιοριστούν οι επιπτώσεις των διαρκών κρίσεων (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική), το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο, ώστε -μέχρι να υπάρξει μια πλήρης και οριστική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης- τα κράτη – μέλη να περιορίσουν τις τεράστιες δαπάνες των προηγούμενων ετών, μειώνοντας δημόσια χρέη και ελλείμματα.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), ορίζει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να έχουν δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα στο 3%. Αυτοί οι κανόνες “πάγωσαν” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια ξανά το 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό το “πάγωμα” ονομάζεται “γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”.

Ωστόσο, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να επανέλθουν σε μια κανονικότητα. Αυτό θα είναι το βασικό πλαίσιο των συζητήσεων στο Eurogroup της Πέμπτης 15/6, ενόψει και των ανακοινώσεων για τις αποφάσεις για την νομισματική πολιτική που θα ανακοινώσει λίγο αργότερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Eurogroup… με ολίγον από Ελλάδα

Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο θα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι 20 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για τη μεταπρογραμματική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η χώρα μας έχει μερικούς αστερίσκους ως προς τη δημοσιονομική της πολιτική, κυρίως στο ζήτημα της παρακολούθησης των προγραμμάτων ρύθμισης φορολογικών οφειλών αλλά και της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Επιπροσθέτως η Αθήνα θα πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και για το ζήτημα της προώθησης κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και του κτηματολογίου καθώς και για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Καθώς σύσσωμη η ΕΕ αποφασίζει να εγκαταλείψει τα έκτακτα μέτρα στήριξης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η χώρα μας θα χρειαστεί να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα περίπου στο 2-2,5% του ΑΕΠ, από το 2024 και μετά.
Περιμένοντας τη Λαγκάρντ

Την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, παρόλο που η Ευρωζώνη κατέγραψε για δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο μείωση τους ΑΕΠ (σ.σ ύφεση δηλαδή) κατά 0,1%.

Τους τελευταίους 9 περίπου μήνες η ΕΚΤ συνέχιζε να συνταγογραφεί το ίδιο φάρμακο κατά του πληθωρισμού. Αύξηση των επιτοκίων, ώστε οι καταναλωτές να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για να μειωθούν οι τιμές. Ωστόσο, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις στήριξαν με πολλά κρατικά κεφάλαια τις επιχειρήσεις, καθιστώντας τις θωρακισμένες, το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντός της ΕΚΤ αλλά και της Κομισιόν να αντηχούν “βαριές” φωνές, ότι η κρατική στήριξη καταργεί στην πράξη τον ανταγωνισμό, εις βάρος τελικά των καταναλωτών.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης.
Η ελληνική αποστολή

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στη συνεδρίαση του Ecofin, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν φορολογικά ζητήματα στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής Οικονομίας, την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ θα επιδιωχθεί η έκδοση εκτελεστικής απόφασης για την έγκριση τροποποιημένου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Εσθονίας.

eurogroup ΕΚΤ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Article565 θέσεις μόνιμων στην ΑΑΔΕ
Next Article Τέμπη: Πώς θα γίνει ο διορισμός στο Δημόσιο των συγγενών των θυμάτων

Related Posts

Eurostat: Στο 3,7% «τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο - Σταθερός στο 2% στην Ευρωζώνη

1 Αυγούστου, 2025

«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Ποιοι δικαιούνται επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ και για ποιες δαπάνες

1 Αυγούστου, 2025

Κύθηρα Pass: Ποιοι δικαιούνται voucher 150 ευρώ – Ποια η διαδικασία

1 Αυγούστου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.