• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Εργασία»Συντάξεις»Συντάξεις: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας έως το 2027
Συντάξεις

Συντάξεις: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας έως το 2027

22 Φεβρουαρίου, 2026Updated:22 Φεβρουαρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η κυβερνητική στρατηγική για τη μείωση της ανεργίας και τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με βασικό άξονα τη σταθερή ενίσχυση του κατώτατου και του μέσου μισθού, βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησης της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννας Ευθυμίου στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, όπου παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο δράσεων του Υπουργείου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η υφυπουργός μίλησε για «το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ απασχόλησης», επισημαίνοντας ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 7,9%. Όπως τόνισε, η πολιτική δεν περιορίζεται στη μείωση του δείκτη, αλλά επεκτείνεται στη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, με έμφαση σε ευάλωτες ομάδες. «Στόχος είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή νέων, γυναικών, ατόμων με αναπηρία και εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. «Όταν αναλάβαμε, η ανεργία στην Κεντρική Μακεδονία ήταν 20% και σήμερα έχει μειωθεί στο 11%». Καθοριστικός, όπως υπογράμμισε, είναι ο ρόλος των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, ιδίως σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Οι ωφελούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ξεπερνούν τις 420.000, με σημαντική συμμετοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος 55+, ενισχύεται η παραμονή των μεγαλύτερων ηλικιών στην αγορά εργασίας, με 5.000 θέσεις να αφορούν την περιοχή. Σημαντική ανταπόκριση καταγράφεται και στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ, καθώς στην πρόσφατη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν πάνω από 1.000 προεγγραφές.

Στον τομέα της γυναικείας απασχόλησης προανήγγειλε νέο πρόγραμμα 10.000 θέσεων, εκ των οποίων 5.000 πλήρους απασχόλησης, με στόχο τη στήριξη της μητρότητας και της εργασιακής συμμετοχής των γυναικών.

Αναφερόμενη στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο και να εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου, σημείωσε ότι αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και επηρεάζει και τμήμα του Δημοσίου. Η αύξηση, όπως είπε, συμπαρασύρει περίπου 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και μητρότητας, καθώς και τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και υπερωριών.

Επανέλαβε τον στόχο για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027, από 880 ευρώ σήμερα, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται πλέον στα 1.262 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 35,4% σε σχέση με το 2019.

Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, τόνισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που καλύπτει 1.850.000 εργαζόμενους, συνέβαλε στην καταγραφή πέντε εκατομμυρίων περισσότερων υπερωριών σε σχέση με πέρυσι. Παρουσίασε επίσης την πρόοδο του ΤΕΚΑ, με 500.000 ασφαλισμένους και 218.000 επιχειρήσεις, καθώς και την ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ως δεύτερου πυλώνα.

Τέλος, σημείωσε ότι ο χρόνος απονομής κύριας σύνταξης έχει μειωθεί σε λιγότερο από 50 ημέρες, έναντι έως και 500 ημερών το 2019, ενώ το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου έχει ξεπεράσει το 70% των 53 εκατομμυρίων σελίδων.

2027 επιλογές συνταξιούχοι
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤο παζλ των ποικιλώνυμων κομμάτων
Next Article Εργατική νομοθεσία: Πότε πληρώνεται διπλά η άδεια εργαζομένων

Related Posts

Ευρωομόλογα: Γιατί ΕΚΤ και Bundesbank βλέπουν οφέλη από νέες εκδόσεις

22 Φεβρουαρίου, 2026

Η επενδυτική βαθμίδα και η προοπτική αναβάθμισης του ΧΑ σε Ανεπτυγμένη Αγορά

22 Φεβρουαρίου, 2026

ΕΝΦΙΑ 2026: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά και ποιοι κερδίζουν

22 Φεβρουαρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.