• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Συνθετικό βούτυρο από μεθάνιο – Το μέλλον της βιώσιμης γαστρονομίας
Πλανήτης

Συνθετικό βούτυρο από μεθάνιο – Το μέλλον της βιώσιμης γαστρονομίας

9 Μαΐου, 2025Updated:9 Μαΐου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, οι φέτες βουτύρου πάνω σε προζύμι είχαν την αναμενόμενη απαλότητα και λιπαρότητα, αλλά η πηγή της δεν ήταν το γάλα. Η λιπαρή αίσθηση προερχόταν από μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, και όχι από αγελαδινό λίπος.

Τα λιπαρά οξέα, συνδυασμοί υδρογόνου, οξυγόνου και άνθρακα, είναι τα βασικά στοιχεία λιπών και ελαίων στα τρόφιμα. Η Savor, startup από την Καλιφόρνια, αναπαράγει αυτά τα μόρια από μεθάνιο που συλλέγεται από εξόρυξη άνθρακα ή φυσικού αερίου. Το αποτέλεσμα; Μανιτάρια με μεθανιούχο βούτυρο και λάχανο σερβιρίστηκαν σε ένα «πραγματικά παράξενο γεύμα», όπως είπε ο συνιδρυτής Ίαν ΜακΚέι. Το προϊόν αναμένεται σύντομα σε εστιατόρια και αρτοποιεία.

Η Savor υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς και ανήκει σε ένα αυξανόμενο κύμα startups που χρησιμοποιούν μύκητες, πριονίδι και άλλα υλικά για παραγωγή εναλλακτικών λιπών. Με τα γεωργικά προϊόντα να υφίστανται πιέσεις λόγω αποψίλωσης και κλιματικής αλλαγής, οι startups ελπίζουν να καλύψουν το κενό, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Beyond Meat, πρωτοπόρος στα φυτικά κρέατα, είδε την αποτίμησή της να καταρρέει, αλλά τα εναλλακτικά λίπη εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές, σύμφωνα με την Priera Panescu Scott του Good Food Institute. Το λίπος είναι το κλειδί για την υφή και τη γεύση, κι έτσι η ζήτηση για νέα είδη λιπαρών είναι αυξημένη. Μεγάλοι όμιλοι όπως η Cargill συνεργάζονται με startups όπως η Cubiq Foods για νέα φυτικά έλαια.

Ο Τζέιμς Πέτρι, ιδρυτής της Nourish Ingredients, αναπαρήγαγε το άρωμα του κρέατος από μύκητες που ζουν στο χώμα. Το προϊόν του, μια κρεμώδης σκόνη με άρωμα κρέατος, παράγεται ήδη στην Αυστραλία και αναμένει έγκριση σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ασία. Ωστόσο, η απουσία σαφών κανονιστικών πλαισίων καθυστερεί τη διάθεση των νέων λιπών στην αγορά και αυξάνει το κόστος.

Μάχη για αντικατάσταση του φοινικέλαιου

Άλλες εταιρείες στοχεύουν στην αντικατάσταση του φοινικέλαιου, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με εκτεταμένη αποψίλωση. Η C16 BioSciences παράγει συνθετικό φοινικέλαιο με ζύμες, ενώ η Äio από την Εσθονία χρησιμοποιεί πριονίδι για τη δημιουργία έλαιου. Παρά το ενδιαφέρον, το χαμηλό κόστος του συμβατικού φοινικέλαιου δυσκολεύει τον ανταγωνισμό.

Η Savor χρησιμοποιεί επίσης διοξείδιο του άνθρακα από εργοστάσια για να παράγει βούτυρο. Το Single Thread, ένα τριάστερο Michelin εστιατόριο, το εντάσσει ήδη στο μενού του. Ο σεφ Κάιλ Κόνοτον επιβεβαιώνει ότι το συνθετικό βούτυρο αποδίδει παρόμοια γεύση και καλύτερη αντοχή στο ψήσιμο σε σχέση με το συμβατικό.

Η παραγωγή της Savor φτάνει μερικούς τόνους το χρόνο, με στόχο τα 1.000 τόνους. Όμως, το κόστος παραμένει 10%-50% υψηλότερο από το παραδοσιακό βούτυρο, κάτι που το καθιστά ελκυστικό κυρίως για τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία ελπίζει να μειώσει τις τιμές με την πάροδο του χρόνου και να ανταγωνιστεί το συμβατικό προϊόν.

βούτυρο
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑιτήσεις για 530 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών στα νοσοκομεία
Next Article Συντάξεις Ιουνίου 2025: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

Related Posts

Τραμπ: Μειώνει τους δασμούς στη Κίνα στο 80% εν όψει των διαπραγματεύσεων

9 Μαΐου, 2025

Ευρώπη: Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για ταξιδιώτες άνω των 65 – Δύο ελληνικοί στη λίστα

9 Μαΐου, 2025

Σκωτία: Χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος στην Ευρώπη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

9 Μαΐου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.