• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Φορολογία»Τα 9 ψηφιακά όπλα του νέου TAXIS – Ατομικός «φάκελος» για κάθε φορολογούμενο, τι θα περιλαμβάνει
Φορολογία

Τα 9 ψηφιακά όπλα του νέου TAXIS – Ατομικός «φάκελος» για κάθε φορολογούμενο, τι θα περιλαμβάνει

12 Νοεμβρίου, 2024Updated:12 Νοεμβρίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Νέο «πρόσωπο» θα αποκτήσει σε ένα δίμηνο το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή εννέα ψηφιακές λειτουργικότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν ουσιαστικά τα νέα υπερσύγχρονα όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μη φορολογικής συμμόρφωσης.

Στο TAXIS της ηλεκτρονικής εποχής, περίπου 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν τον δικό τους «ψηφιακό φάκελο» με πλήρες εισοδηματικό και περιουσιακό «προφίλ» καθώς όλες οι πληροφορίες που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικές ψηφιακές εφαρμογές, θα συγκεντρώνονται σε ένα σημείο και με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται ο φορολογούμενος αν βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Στον ίδιο «φάκελο» θα βρίσκονται για παράδειγμα, οι μεταβολές στο μητρώο του, οι φορολογικές και τελωνειακές του οφειλές, οι ρυθμίσεις του, τα ακίνητά του, οι τελευταίες δηλώσεις που έχει υποβάλει και γενικότερα όλα τα στοιχεία που άπτονται της περιουσιακής και φορολογικής του κατάστασης.

Αφετηρία θα αποτελέσει το Μητρώο Φορολογουμένων: Θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα,  θα χορηγεί Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) και θα διαχειρίζεται υποκαταστήματα, στοιχεία έναρξης και λήξης δραστηριοτήτων, οικογενειακή κατάσταση, σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, εταιρικές σχέσεις κλπ.

Το περιουσιακό «προφίλ» των φορολογουμένων θα καταγράφεται στο Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας.

Τον τρίτο άξονα θα αποτελέσει η Λογιστική  Εικόνα: Θα περιλαμβάνει λειτουργικότητες τήρησης λογαριασμού για όλους τους φορολογούμενους ενώ θα καταγράφει κινήσεις και συναλλαγές για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσεις, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισμούς, πρόστιμα, προσαυξήσεις και συμψηφισμούς.

Φόροι και πληρωμές

Στη λειτουργικότητα «Βεβαίωση Φόρου και πληρωμών» θα καταγράφεται το σύνολο των υποχρεώσεων για δηλώσεις και ανάλογα με το «προφίλ» ο φορολογούμενος θα καλείται να βεβαιώνει προσυμπληρωμένες φόρμες ή να συμπληρώνει φόρμες που παρέχονται από το σύστημα. Το σύστημα θα διενεργεί διασταυρώσεις από τρίτες πηγές εφόσον ενδείκνυται, θα προχωρά σε υπολογισμό φόρου, προσαυξήσεων ή προστίμων και συμψηφισμών, θα βεβαιώνει την οφειλή ή την επιστροφή φόρου και θα εκδίδει εκκαθαριστικά.

Ακόμα στα νέα όπλα συγκαταλέγονται:

*Η Δημιουργία Αναφορών και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης: Θα περιλαμβάνει τη διαχείριση ρυθμίσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση ένα ενιαίο σύνολο κανόνων. Θα παρέχονται όλα τα μέσα στο φορολογούμενο για να παραμείνει στη πλευρά της οικειοθελούς συμμόρφωσης, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις του.

*Γνωστοποιήσεις – Κοινοποιήσεις, Συμμόρφωση και Διαχείριση Υποθέσεων: Η λειτουργικότητα αφορά στην ανάθεση υποθέσεων για διεκπεραίωση από στελέχη σε όλη την επικράτεια. Θα παρέχει διαχείριση και εποπτεία της κάθε υπόθεσης από «άκρο σε άκρο», καταγράφοντας δεδομένα από πλήθος συστημάτων και λειτουργιών, καθώς και τις ενέργειες των εμπλεκομένων που πραγματοποιούνται για την ολοκλήρωση της κάθε υπόθεσης.

*Ανάλυση Κινδύνων: Θα περιλαμβάνει τη συγκρότηση προφίλ για διάφορες οντότητες. Τα «προφίλ» θα αρχικοποιηθούν και θα συντηρούνται αξιοποιώντας τις πιο κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους, αναλόγως την περίπτωση και τα προβλήματα στα οποία επιδιώκεται λύση. Η λειτουργικότητα αυτή πρέπει να μπορεί να αξιοποιεί ανάλυση και μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των υποκειμένων και να αναγνωρίζει ομοιότητες.

*Υποστήριξη Ελέγχων: Θα περιλαμβάνει τις λειτουργικότητες οι οποίες θα υποστηρίζουν τις ελεγκτικές εργασίες που θα πραγματοποιούνται στα Ελεγκτικά Κέντρα. Θα υποστηρίζεται με δύο εκδοχές, μια για απομακρυσμένο έλεγχο και μια για επιτόπιο έλεγχο στον χώρο του φορολογούμενου. Οι λειτουργικότητες θα καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιών, καθώς και της συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων από συστήματα της ΑΑΔΕ και εξωτερικές πηγές, προκειμένου για την προετοιμασία, την πραγματοποίηση και την μετέπειτα επεξεργασία των ευρημάτων του ελέγχου από τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

*Μητρώο Ηλεκτρονικών μέσων Φορολογούμενου: Θα περιλαμβάνει υπηρεσίες διαπίστευσης, ταυτοποίησης και εγγραφής συστημάτων, που θα διαβιβάζουν με ασφαλή τρόπο δεδομένα προς την ΑΑΔΕ για λογαριασμό του φορολογούμενου, διασφαλίζοντας την εξουσιοδότησή του.

featured Taxis
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤράπεζα Κύπρου: Καθαρά κέρδη 401 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο
Next Article Ακρίβεια: Χωριάτικη σαλάτα από «χρυσάφι»

Related Posts

Πώς οι πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια

15 Ιουνίου, 2025

Φορολογικές δηλώσεις: Επτά στους δέκα ήδη τις υπέβαλαν - Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι από ΑΑΔΕ

15 Ιουνίου, 2025

Η επόμενη κρίση μετά την πανδημία ξεκινά (και) με τις σπάνιες γαίες

15 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.