Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνδεδεμένα με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γλυκά φαίνεται να σχετίζονται ιδιαίτερα με αυτόν τον κίνδυνο. Η έρευνα προσφέρει σημαντικά δεδομένα για τη διατροφή και την υγεία, ενώ τονίζει την ανάγκη για υγιεινές διατροφικές επιλογές ως μέτρο πρόληψης των πρόωρων θανάτων.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε σχεδόν 75.000 γυναίκες και 40.000 άνδρες. Ξεκίνησαν όταν οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 40 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη. Κάθε δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες μοιράζονταν πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους και συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Μέχρι το τέλος της έρευνας, συνολικά 48.193 άνθρωποι πέθαναν. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 4% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης από τους ανθρώπους των οποίων η διατροφή περιείχε τις μικρότερες ποσότητες αυτών των τροφίμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο The BMJ.
Μερικά από τα συστατικά σε υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σόδα, πατατάκια, λουκάνικα και καραμέλες – όπως η προστιθέμενη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανθυγιεινά λίπη – μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μικρότερη διάρκεια ζωής.
Αυτά τα συστατικά έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, και διαβήτη, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η Kathryn Bradbury, PhD, ανώτερη ερευνήτρια στη Σχολή Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, τονίζει ότι «έχουμε πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι επιβλαβή για την υγεία». Αυτή η πληροφορία υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής υγιεινών τροφίμων και της αποφυγής των υπέρ-επεξεργασμένων επιλογών για την προαγωγή μακροζωίας και καλής υγείας.
Τι είναι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων που συχνά συνδέονται με υγειονομικά ζητήματα. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα τρόφιμα είναι τα πιο βαριά επεξεργασμένα συσκευασμένα προϊόντα που διατίθενται στο παντοπωλείο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Προέρχονται από βιομηχανική παραγωγή: Συνήθως παράγονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ουσίες που εξάγονται από έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλα και πρωτεΐνες.
Χαμηλή θρεπτική αξία: Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, αλατιού και ανθυγιεινών λιπαρών.
Συσκευασία: Συνήθως προσφέρονται σε έτοιμη μορφή, όπως τσιπς, πατατάκια, γλυκά, και άλλα σνακ.
Επιπτώσεις στην υγεία: Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
Η επιλογή υγιεινών τροφίμων είναι κρίσιμη για την υγεία μας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ακόμα, οι επιλογές άπαχης πρωτεΐνης, όπως τα αρωματισμένα γιαούρτια και τα γάλατα ξηρών καρπών, προσφέρουν υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.
Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα που προάγουν την καλή υγεία και να αποφεύγουμε τα υπέρ-επεξεργασμένα προϊόντα που μπορεί να έχουν χαμηλή διατροφική αξία. Η συνειδητή επιλογή μη επεξεργασμένων ή φυσικών τροφίμων συμβάλλει στην πρόληψη πρόωρου θανάτου και στην υγιεινή ζωή.