Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, έστειλε χθες σε κάθε πλευρά του πλανήτη, το μήνυμα ότι το σοκ από τους δασμούς του Τραμπ δεν έχει γίνει ακόμη ορατό στις αγορές και επομένως τα χειρότερα είναι μπροστά.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Επί της ουσίας, η FED έριξε μια μεγαλοπρεπή... χυλόπιτα στον αλαζονικό και υπερφίαλο πρόεδρο των ΗΠΑ, διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια, καθώς δεν είναι καιρός για... πειράματα στην εποχή του "νέου Σερίφη του Λευκού Οίκου", όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του Βανς επί γερμανικού εδάφους. Είναι γνωστή η κόντρα του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ με τον Τραμπ, με τον δεύτερο να επιδιώκει με κάθε τρόπο την παραίτηση του πρώτου. Τα λεγόμενα του Πάουελ έδωσαν μια μικρή νότα αισιοδοξίας στους επενδυτές της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του για τη συνέχιση του κλίματος αβεβαιότητας, οδήγησαν σε μείωση της τιμής του πετρελαίου, καθώς οι αγορές... ξαναθυμήθηκαν ότι ο κίνδυνος της ύφεσης είναι ορατός. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός, παρά τα αρχικά πολύ σημαντικά κέρδη του και το νέο ιστορικό υψηλό, στο τέλος έκλεισε με μικρές απώλειες, λόγω της απόφασης της Fed να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια.
Το πρόβλημα των δασμών έρχεται να προστεθεί στο νέο πολεμικό μέτωπο της Ινδίας με το Πακιστάν, όπου ο κίνδυνος πυρηνικής ανάφλεξης είναι ορατός. Οι Ινδοί δεν πρόκειται να εκτοξεύσουν κάποιον πύραυλο με πυρηνική κεφαλή αν δεν προκληθούν, ενώ αντιθέτως, οι Πακιστανοί έχουν ως στρατηγικό δόγμα τη διενέργεια "προληπτικών χτυπημάτων". Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη για τις εξελίξεις στο Κασμίρ, που αποτελεί το πλέον στρατιωτικοποιημένο μέρος του πλανήτη και ταυτόχρονα την "πέτρα του σκανδάλου" μεταξύ των δύό χωρών, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Στην εξίσωση μπαίνει και το Ισραήλ, το οποίο ισοπεδώνει τη Γάζα για να εξασφαλίσει ανοικτή πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ διατηρεί ανοικτό το μέτωπο με τους Χούθι στην Υεμένη. Σε όλα αυτά προσθέτουμε τη συνεχιζόμενη πολεμική διαμάχη Ρωσίας και Ουκρανίας. Μέσα σε όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει μέσω και του νέου Γερμανού Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να αποκτήσει ρόλο για όλα όσα συμβαίνουν στη... γειτονιά μας, ώστε να αποδυναμωθεί ο ρόλος και η επιρροή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τον Πούτιν.
Το δόγμα Μητσοτάκη για την ισχυρή Ελλάδα που θα τεθεί στις κάλπες του 2027, προκαλώντας "μπλακ-άουτ" στην αντιπολίτευση!
Με μεθοδικό και αθόρυβο ή... θορυβώδη τρόπο, όπου χρειάζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης "χτίζει" το στρατηγικό δόγμα για την ισχυρή Ελλάδα, το οποίο θα θέσει υπόψιν του εκλογικού σώματος στις εκλογές της άνοιξης του 2027.
Βασικός πυλώνας είναι η ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, ώστε το 2029 η Ελλάδα να βγει από την κορυφή της λίστας των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη. Έως το 2031, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει χρέος 31,6 δισ. ευρώ, από το πρώτο μνημόνιο και μάλιστα αυτό θα γίνει 10 χρόνια νωρίτερα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει από τώρα στις... ράγες το ζήτημα του χρέους και όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την επίσκεψη του στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, "το να μειώνει κανείς το χρέος του σημαίνει περισσότερη ελευθερία για τον τόπο, περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για την χώρα".
Με την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του πρώτου ακριβού μνημονίου, μειώνεται η πίεση για τη χώρα, καθώς θα μετριαστεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μετά το 2032. Ο Μητσοτάκης με τη στρατηγική πρόωρης μείωσης του δημοσίου χρέους, θέλει να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες για το μέλλον της χώρας και τις επόμενες γενιές, εμπνέοντας σιγουριά και αξιοπιστία σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η τακτοποίηση των δημοσίων οικονομικών και ειδικότερα η διευθέτηση του δημοσίου χρέους, σε συνδυασμό με τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, θα ανοίξει τον δρόμο για φιλολαϊκά ανοίγματα προς διάφορες ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, αλλά κυρίως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανάπτυξης. Οι μειώσεις φόρων και εισφορών αποτελούν μέτρα που ενισχύσουν την τσέπη των πολιτών και ταυτόχρονα δημιουργούν θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη. Η στρατηγική μείωσης των φόρων και η αύξηση των εισοδημάτων αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του δόγματος που εφαρμόζει ο Μητσοτάκης.
Το τρίτο επίπεδο της ισχυρής Ελλάδας είναι η στρατιωτική θωράκιση της χώρας, η οποία θα υψώνεται ως τείχος προστασίας έναντι της Τουρκίας. Το ισχυρό και ποιοτικά αναβαθμισμένο στράτευμα θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας των επενδύσεων, αλλά και των ζωτικών συμφερόντων της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεχής ισχυροποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και η προσέλκυση αμερικανικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων στη χώρα μας, θα ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια, διευκολύνοντας και προστατεύοντας τις επενδύσεις και εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι κινήσεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι προφανές ότι θα φέρουν σε αδιέξοδο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν θα φτάνουν τον Μητσοτάκη ούτε στο μικρό... δακτυλάκι! Αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, ο σημερινός πρωθυπουργός, θα έχει καταφέρει να ανεβάσει την απόδοση του στα επίπεδα... Τσάμπιονς Λιγκ, όταν την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι, θα συνεχίζουν... απεγνωσμένα να δίνουν αγώνες για τα... play out! Σε κάθε περίπτωση, τελικός κριτής θα είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος πριν μπει στο... παραβάν καλείται να λάβει υπόψιν του, ποιοι είναι αυτοί που βλέπουν μακριά για το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενιών και ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν σχέδιο, πρόγραμμα και επάρκεια ρισκάροντας όσα έχουν "χτιστεί" τα τελευταία χρόνια, μετά από τόσες και τόσες περιπέτειες...