• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Τράπεζα της Ελλάδος για πληθωρισμό: Στο 2,9% το 2025 - Επιβράδυνση τα επόμενα δύο χρόνια
Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος για πληθωρισμό: Στο 2,9% το 2025 - Επιβράδυνση τα επόμενα δύο χρόνια

12 Μαΐου, 2025Updated:12 Μαΐου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα  θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το  Inflation Monitor που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το 2025 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9%, λόγω των ισχυρών και συνεχιζόμενων υπηρεσιών πληθωρισμού. Μέχρι το τέλος του 2026, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το όριο του 2%, αλλά θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό το ποσοστό.

Ωστόσο, το 2027 αναμένεται μια άνοδος του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ στο 2,5%  λόγω νέου συστήματος trading εκπομπών  ρύπων ETS2 στις τιμές της ενέργειας.

Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός το 2025, να επιβραδυνθεί το 2026 και να καταλήξει στο 2,2% το 2027, αντανακλώντας κυρίως τη μείωση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και σε μικρότερο βαθμό του βαθμό τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Μειώθηκε στο 2,6% τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ – HICP) στην Ελλάδα μειώθηκε στο 2,6% τον Απρίλιο του 2025 από 3,1% τον Μάρτιο, καθώς η μείωση στις τιμές της ενέργειας,των επεξεργασμένων τροφίμων και του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξήσεις των μη επεξεργασμένων τροφίμων και, σε μικρότερο βαθμό, από τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,8% τον Απρίλιο από 3,9% τον Μάρτιο, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,2%, καθώς η απότομη πτώση του πληθωρισμού της ενέργειας αντισταθμίστηκε από μια
αξιοσημείωτη αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ (εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων) αυξήθηκε στο 2,7% τον Απρίλιο 2025 από 2,4% τον Μάρτιο του 2025 λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού των υπηρεσιών. Ο τελευταίος πιθανόν να έχει να κάνει με τις αυξήσεις στον τιμές στις τουριστικές υπηρεσίες που προκλήθηκαν από την μεταγενέστερη χρονική στιγμή του Πάσχα φέτος (20/4) σε σχέση με πέρυσι (31/3).

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ (CPI) υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα στο 2,4% τον Μάρτιο του 2025 από 2,8% τον Φεβρουάριο του 2025.

Ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ επιβραδύνθηκε στο 2,8% τον Μάρτιο του 2025, από 3,1% τον Φεβρουάριο του 2025.

Παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων: οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα, επηρεαζόμενες από την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης. Ομοίως, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί λόγω της μειωμένης ζήτησης θέρμανσης και της αυξημένης προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αντίθετα, οι τιμές των μετάλλων και τα γεωργικά προϊόντα έχουν αυξηθεί εν μέρει λόγω της προληπτικής ζήτησης που οφείλεται στην αβεβαιότητα για το εμπόριο και τις ανησυχίες για την προσφορά.

 

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΚοινωνικός τουρισμός: Παράταση έως 14 Μαΐου για όλα τα ΑΦΜ
Next Article Metlen: Η Protergia μοίρασε μοναδικά δώρα και στην κλήρωση Μαΐου του Powergiving

Related Posts

Πιερρακάκης στο Bloomberg: 10 χρόνια νωρίτερα αποπληρώνονται τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

12 Μαΐου, 2025

Ακρίβεια 2025: Τα νοικοκυριά κόβουν σοκολάτα και κρέας λόγω αυξημένων τιμών στα απαραίτητα

12 Μαΐου, 2025

Σούπερ μάρκετ: Τι ανέβασε τις τιμές τον Απρίλιο 2025 – Οι βασικοί λόγοι της ακρίβειας

12 Μαΐου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.