Για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το γεγονός ότι η κερδοφορία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα επιτοκιακά δάνεια, οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο. Αναλυτές σημειώνουν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί τον βασικό μοχλό για βιώσιμη και ισχυρή κερδοφορία.
Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2025, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αύξησαν τα ενήμερα δάνειά τους κατά περίπου 10,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τη βάση των εσόδων τους.
Η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ για την Eurobank, 1,8 δισ. ευρώ για την Εθνική, 3,2 δισ. ευρώ για την Πειραιώς και 2,2 δισ. ευρώ (+14%) για την Alpha Bank.
Η πιστωτική επέκταση συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο, με τις καθαρές χορηγήσεις να διαμορφώνονται σε 3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο του εννεαμήνου στα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 12 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος.
Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, οι οποίες είχαν θέσει στόχο νέων δανείων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για το 2025, αναβάθμισαν πλέον τις εκτιμήσεις τους και εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τα 13,8 δισ. ευρώ, δηλαδή την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 15ετίας που επιτεύχθηκε το 2024.
Το 2024, οι τράπεζες αύξησαν τα ενήμερα δάνειά τους κατά 13,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,8 δισ. ευρώ το 2023.
Η πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε για:
Eurobank: 3,9 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ.)
Εθνική: 3,1 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ.)
Πειραιώς: 3,6 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ.)
Alpha Bank: 3,2 δισ. ευρώ (από 1,2 δισ.).
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η πιστωτική επέκταση ενισχύθηκε συνολικά κατά 9% το 2024:
+13,8% στις επιχειρήσεις,
+0,7% σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις,
+6,3% στα καταναλωτικά δάνεια,
ενώ στα στεγαστικά παρέμεινε αρνητική κατά –2,6%.
Η κερδοφορία των τραπεζών
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη 3,509 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο 2025, σημειώνοντας πτώση 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Το γ’ τρίμηνο έκλεισε με καθαρή κερδοφορία 1,06 δισ. ευρώ, χαμηλότερη των προηγούμενων τριμήνων, αλλά παραμένει πάνω από το όριο του 1 δισ. ευρώ, δείχνοντας σταθεροποίηση.
Όλα δείχνουν ότι και το 2025 οι τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ κερδών, επιτρέποντας τη διανομή μερισμάτων και τη δημιουργία κεφαλαίων για νέες χορηγήσεις.
Τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 6,131 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, σημειώνοντας πτώση 4,6%.
Ανάλυση ανά τράπεζα:
Eurobank: 1,902 δισ. ευρώ (+4%)
Alpha Bank: 1,197 δισ. ευρώ (–3,6%)
Εθνική: 1,606 δισ. ευρώ (–9,8%)
Πειραιώς: 1,426 δισ. ευρώ (–9,5%).
Στο γ’ τρίμηνο, τα έσοδα από τόκους παρέμειναν πάνω από 2 δισ. ευρώ, με το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να κινείται στα 2,42%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση μείωσης θα αντιστραφεί στο επόμενο τρίμηνο, καθώς το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει σταθερό. Τα υψηλότερα υπόλοιπα χορηγήσεων (+1,7% στο τρίμηνο, +10,2% στο έτος) θα στηρίξουν τα έσοδα.
Διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες ωφελούνται από το θετικό ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον και την αυξημένη ζήτηση για εταιρικό δανεισμό.
Η S&P προβλέπει ανάπτυξη 2,4% κατά μέσο όρο (2024–2027) για την Ελλάδα, ενώ η DBRS επισημαίνει ότι οι ισχυρές δανειακές ροές θα αντισταθμίσουν τη μείωση των επιτοκίων.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Τον Ιούνιο 2025, η χρηματοδότηση των νοικοκυριών έγινε θετική για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, φτάνοντας το 0,8% τον Αύγουστο.
Η αύξηση προήλθε αποκλειστικά από τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια (+6,1%), ενώ τα στεγαστικά και τα επαγγελματικά συνέχισαν αρνητικά.
Τον Μάιο 2025, η χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.
Τον Ιούνιο, η πιστωτική επέκταση προς φυσικά πρόσωπα πέρασε εκ νέου σε θετικό πρόσημο, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο.

