Κατά 7% πλουσιότερος έγινε ο μέσος Έλληνας το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Wealth Report της UBS, η οποία δείχνει ότι ο πλούτος σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 4,6%, παραμένοντας σε ανοδική πορεία, έπειτα και από το +4,2% του 2023. Ο πλούτος του μέσου Έλληνα υπολογίζεται από τον οίκο στα 114.491 δολάρια.
Όπως σημειώνει η UBS, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο πλούτος διεθνώς είναι κάθε άλλο παρά ομοιόμορφος, καθώς η Β. Αμερική ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης, λόγω του σταθερού δολαρίου και των ισχυρών αγορών. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), ο ρυθμός αύξησης του πλούτου είναι χαμηλότερος του 0,5%.
Τα στοιχεία του ελβετικού επενδυτικού οίκου δείχνουν ότι ο πλούτος του μέσου ενήλικα αυξήθηκε περισσότερο τον τελευταίο χρόνο στη Δανία (σχεδόν κατά 13%), με τη Ν. Κορέα να ακολουθεί από κοντά και τη Σουηδία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Κροατία να εμφανίζουν επίσης διψήφια αύξηση.
Η Ισπανία και η Ολλανδία εμφάνισαν αύξηση του πλούτου κατά 8-10%, ενώ οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ελλάδα εμφάνισαν αξιοσημείωτη αύξηση, όπως σημειώνει η UBS, άνω του 7%.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση ανισότητας. Σύμφωνα με τη UBS τα τελευταία πέντε χρόνια, η ισότητα βελτιώθηκε σε 26 από τις 56 αγορές που αναλύονται, μειώθηκε σε 29 και παρέμεινε αμετάβλητη σε μία, τη Σουηδία. Η μεγαλύτερη βελτίωση της ισότητας καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ταϊλάνδη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Ολλανδία, την Αυστρία και την Ελλάδα.
Η χώρα με τον υψηλότερο μέσο πλούτο ανά ενήλικα παραμένει η Ελβετία και ακολουθούν οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και το Λουξεμβούργο.
Ο αριθμός των εκατομμυριούχων (άτομα που έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων) παγκοσμίως αυξήθηκε το 2024 κατά 1,2% ή κατά 684.000 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ απέκτησαν 379.000 νέους εκατομμυριούχους ή πάνω από 1.000 νέους εκατομμυριούχους ανά ημέρα. Άλλωστε, η αμερικανική οικονομία έχει «δημιουργήσει» το 40% των εκατομμυριούχων του πλανήτη.
Η UBS μιλά, άλλωστε, για την άνοδο των EMILLIs (Everyday Millionaires) ή των καθημερινών εκατομμυριούχων, δηλαδή αυτών που έχουν περιουσιακά στοιχεία 1-5 εκατ. δολαρίων. Ο αριθμός τους σε όλο τον κόσμο έχει τετραπλασιαστεί από το 2000, φτάνοντας στα 52 εκατ. άτομα. Πρόκειται για μια ομάδα που ελέγχει συνολικό πλούτο 107 τρισ. δολαρίων και οφείλει την άνοδό της στην ενίσχυση των τιμών των ακινήτων και τις συναλλαγματικές μεταβολές.
Όμως, ο αριθμός των εκατομμυριούχων δεν έχει αυξηθεί παντού. Η Ιαπωνία έχασε 33.000 εκατομμυριούχους πέρυσι (μείωση 1,2%), ενώ μείωση εμφάνισαν και χώρες με κατά τα άλλα δυναμικές οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Εσθονία και η Τσεχία (περίπου -1,5%). Γερμανία, Ελλάδα και Μεξικό εμφάνισαν οριακή μείωση (0,5% έως 0,3%) στον αριθμό των εκατομμυριούχων τους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 80.000 εκατομμυριούχους.
Την ίδια στιγμή, η UBS μετρά 2.891 δισεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο, ελαφρώς περισσότερους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η ισχυρή πλειοψηφία διαθέτει περιουσία μεταξύ 1-49 δισ. δολαρίων και μόνο 31 άτομα υπερβαίνουν το φράγμα των 50 δισ. δολαρίων.
Σε ό,τι αφορά τους δισεκατομμυριούχους, η UBS διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με την ισχυρότερη αύξηση του πλούτου, μαζί με τη Σιγκαπούρη, το Κατάρ και την Πολωνία. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν η Ολλανδία και η Ουρουγουάη.
Τα βασικά συμπεράσματα
Η 16η έκδοση της Έκθεσης για τον Παγκόσμιο Πλούτο επισημαίνει τα ακόλουθα περιφερειακά και δημογραφικά θέματα:
- Οι ενήλικες στη Βόρεια Αμερική ήταν οι πλουσιότεροι κατά μέσο όρο (593.347 δολάρια) το 2024, ακολουθούμενοι από την Ωκεανία (496.696 δολάρια) και τη Δυτική Ευρώπη (287.688 δολάρια).
- Ωστόσο, με μονάδα μέτρησης τα δολάρια ΗΠΑ, σε πραγματικούς όρους, πάνω από τις μισές από τις 56 αγορές του δείγματος όχι μόνο δεν συμμετείχαν πέρυσι στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά είδαν μάλιστα τον μέσο πλούτο τους ανά ενήλικα να μειώνεται.
- Παρόλα αυτά, η Ελβετία συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα σε επίπεδο μεμονωμένης αγοράς, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), το Χονγκ Κονγκ (SAR) και το Λουξεμβούργο (Πίνακας 1).
- Η Δανία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Κροατία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον μέσο πλούτο, όλες με διψήφιους ρυθμούς αύξησης (όταν μετρώνται σε τοπικά νομίσματα).
- Ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,2% το 2024, σημειώνοντας αύξηση άνω των 684.000 ατόμων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις ΗΠΑ να προσθέτουν πάνω από 379.000 νέους εκατομμυριούχους. Αυτό σημαίνει πάνω από 1.000 την ημέρα.
- Οι ΗΠΑ, η ηπειρωτική Κίνα και η Γαλλία είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε δολάρια, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκατομμυριούχων.
- Τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε μια αξιοσημείωτη και σταθερή αύξηση του πλούτου σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο συνολικά, όσο και ανά κύρια περιοχή ξεχωριστά. Ο συνολικός πλούτος έχει αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% από το 2000.
- Την τρέχουσα δεκαετία, η ζώνη πλούτου κάτω από 10.000 δολάρια ΗΠΑ έπαψε να είναι η πιο πολυπληθής στο δείγμα, καθώς την ξεπέρασε η επόμενη υψηλότερη ζώνη μεταξύ 10.000 και 100.000 δολαρίων ΗΠΑ.
- Κατά την επόμενη πενταετία, οι προβλέψεις της έκθεσης για τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα δείχνουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Η επέκταση αυτή θα καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και από την ευρύτερη Κίνα, τη Λατινική Αμερική και την Ωκεανία.