Μια «λιγότερο επώδυνη δημοσιονομική εξυγίανση» περιμένουν οι αναλυτές της UBS για την οικονομία της Γαλλίας, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως η δημοσιονομική σύσφιξη που έχει προγραμματιστεί για το 2026 πιθανότατα θα είναι μικρότερη από τα 44 δισ. ευρώ (51,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) που είχε αρχικά προτείνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.
Τα αυξημένα επίπεδα ελλείμματος και χρέους της Γαλλίας έχουν επισημανθεί από τους οίκους αξιολόγησης εδώ και καιρό, με τον κίνδυνο υποβάθμισης του κρατικού αξιόχρεου να έχει τουλάχιστον εν μέρει τιμολογηθεί στα spread των ομολόγων, αναφέρει η έκθεση του ελβετικού τραπεζικού ιδρύματος.
Οι διαρθρωτικοί παράγοντες, από τις υψηλές κοινωνικές δαπάνες και τις γενναιόδωρες συντάξεις, έως τις υψηλές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, έχουν κατανοηθεί από καιρό από τους επενδυτές.
Οι περίοδοι πολιτικής αναταραχής στη Γαλλία ιστορικά έχουν προκαλέσει μόνο προσωρινές κινήσεις στην αγορά, και «αναμένουμε το ίδιο και αυτή τη φορά, ειδικά στο βασικό μας σενάριο», όπου σχηματίζεται νέος πρωθυπουργός και κυβέρνηση και υποχωρεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με την UBS.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ιουλίου θα ήταν συμβατό με τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026, με μακροπρόθεσμο στόχο 2,8% έως το 2029.
Αντ' αυτού, εκτιμούν πως το έλλειμμα θα μειωθεί πιο μετριοπαθώς στο 5% το επόμενο έτος και ότι η ΕΕ είναι πιθανό να αποδεχθεί μια πιο σταδιακή πορεία δημοσιονομικής σύσφιξης μετά από αυτό.
Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας παραμένει προσιτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε καθαρή βάση, η Γαλλία δαπάνησε μόνο το 3,6% των ετήσιων εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους πέρυσι.
Η μέση διάρκεια των ομολόγων της είναι 8,1 έτη και το μέσο κουπόνι 1,85%, πράγμα που σημαίνει ότι οι χαμηλές αποδόσεις του παρελθόντος έχουν κλειδωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό αυξάνεται αργά, με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα να χρηματοδοτούνται με τις τρέχουσες μέσες αποδόσεις της αγοράς 3,1% και ομόλογα που λήγουν και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν συχνά να έχουν κουπόνια κάτω του 1%.
«Αναμένουμε ότι το καθαρό κόστος του χρέους θα αυξηθεί στο 4% των εσόδων φέτος και θα φτάσει το 5% έως το 2027, ένα επίπεδο περίπου στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία», επισημαίνουν οι αναλυτές.