Τι θα συμβεί αν, μετά από χρόνια εξαιρετικών κερδών, η Wall Street παραμείνει ουσιαστικά στάσιμη για την επόμενη δεκαετία;
Αυτό το σενάριο φαντάζει απίθανο, δεδομένης της τρέχουσας ανοδικής πορείας της αγοράς, η οποία αποτελεί μία από τις μακροβιότερες περιόδους ανόδου, με διάρκεια σχεδόν 15 ετών.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πλησιάζει το τέλος αυτής της ανοδικής φάσης, επισημαίνοντας δύο βασικούς λόγους που ενδέχεται να περιορίσουν τις μελλοντικές αποδόσεις.
Υψηλές αποτιμήσεις
Οι αμερικανικές μετοχές θεωρούνται πλέον ιστορικά ακριβές. Ο δείκτης S&P 500 διαπραγματεύεται με λόγο τιμής προς κέρδη (P/E) περίπου 27, επίπεδο σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 19,5 και 25,4, σύμφωνα με στοιχεία της World PE Ratio.
Παράλληλα, και άλλα εργαλεία αποτίμησης –όπως ο γνωστός δείκτης Warren Buffett– έχουν προειδοποιήσει ότι η αγορά βρίσκεται σε ζώνη υπερτίμησης.
Μια «γηρασμένη» ανοδική αγορά
Οι μετοχές έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά πάνω από 90% από τα χαμηλά του 2022, ενώ συνολικά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από την ανάκαμψη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Αυτό οδηγεί αρκετούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική αγορά μπορεί να εισέλθει σε μια δεκαετία χαμηλών ή μηδενικών αποδόσεων, ή ακόμη και να υστερήσει σε σχέση με άλλες αγορές παγκοσμίως.
Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία
Σε πρόσφατη έρευνα, η Bank of America εκτίμησε ότι ο S&P 500 ενδέχεται να καταγράψει μέση ετήσια πτώση 0,1% την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλή επίδοση, αν συγκριθεί με τη μέση ιστορική απόδοση 10,5% του δείκτη από τη δεκαετία του 1950.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo, δήλωσε ότι αναμένει πως ο S&P 500 θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος τα επόμενα 10 χρόνια. Όπως σημείωσε:
«Η ιστορική σχέση μεταξύ του μελλοντικού δείκτη P/E του S&P 500 και των αποδόσεων της επόμενης δεκαετίας δείχνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν μηδενική απόδοση».
Η Wall Street στο… τέλος της κατάταξης;
Σύμφωνα με το Business Insider, αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η αμερικανική αγορά θα μπορούσε να βρεθεί τελευταία σε αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο την επόμενη δεκαετία.
Η τράπεζα προβλέπει ότι ο S&P 500 θα εμφανίσει μέση ετήσια απόδοση περίπου 6,5% τα επόμενα 10 χρόνια, χαμηλότερη από τις αντίστοιχες προβλέψεις για την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές.
Η Goldman υπογραμμίζει ότι:
-
Η αύξηση των κερδών αναμένεται να είναι ισχυρότερη εκτός ΗΠΑ
-
Οι υψηλές αποτιμήσεις στην αμερικανική αγορά ενδέχεται να υποχωρούν κατά περίπου 1% ετησίως
Το δυσμενές σενάριο
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι, εάν κλονιστεί η κερδοφορία ή οι αποτιμήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών –και δεν εμφανιστεί μια νέα γενιά «σούπερ σταρ» μετοχών– τότε:
«Οι αποδόσεις της ευρύτερης αγοράς πιθανότατα θα επηρεαστούν αρνητικά, καθώς οι σημερινές κορυφαίες μετοχές θα επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα».
Το ενδεχόμενο μιας δεκαετίας στασιμότητας στη Wall Street δεν θεωρείται πλέον ακραίο, αλλά ένα σενάριο που αξίζει σοβαρής προσοχής από τους επενδυτές.

