• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»WSJ: Τα «σχέδια» του ESM για την ελάφρυνση του χρέους
Οικονομία

WSJ: Τα «σχέδια» του ESM για την ελάφρυνση του χρέους

30 Νοεμβρίου, 2016Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Επέκταση ωριμάνσεων για κάποια χρεόγραφα και «κλείδωμα» επιτοκίου για ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας, προκειμένου να προστατευθεί από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, περιλαμβάνονται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal (WSJ).

Με τα μέτρα αυτά, όπως επισημαίνεται, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 1/5 το 2060.
Το εξασέλιδο έγγραφο, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, καταρτήστικε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο σωρευτικός αντίκτυπος των μέτρων αυτών, το 2060, θα μείωνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο, το 2060 προβλέπεται ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα είναι 104,9%, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές στο πλαίσιο του Προγράμματος που εφαρμόζεται.

Σημειώνεται δε ότι τα μέτρα που προτείνει ο ESM δεν έχουν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μηχανισμού, πρόκειται για έγγραφο εργασίας που κατήρτισε ο ESM, μετά την εντολή που έλαβε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 25 Μαΐου, να σχεδιάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα μέτρα

Πρόσθεσε δε ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ESM υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του ελληνικού Προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Τυχόν πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προθέσεις, μόνον εφόσον είναι απαραίτητο και θα αποφασιστούν μετά το τέλος του Προγράμματος.

Τι προτείνει αναλυτικά ο ESM
O ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων με σημαντικότερο το «κλείδωμα» του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά, δάνεια, προστατεύοντας τη χώρα από την πληρωμή υψηλότερων επιτοκίων στο μέλλον.

Προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που βρίσκονται στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών μετά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους με ομόλογα σταθερού επιτοκίου και τη χρήση interest-rate swaps για να φιξαριστούν οι πληρωμές της χώρας για κάποια δάνεια του ESM, καθώς και κάποιες μελλοντικές εκταμιέσεις προς την Ελλάδα με τη μορφή δανείων σταθερού επιτοκίου.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της ωρίμανσης κάποιων δανείων στα 32,5 χρόνια από τα 28,3 χρόνια.




Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠηγές ΕΕ: Δεν θα κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup
Next Article Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Related Posts

ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τα €750 εκατ. οι δαπάνες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

3 Ιουλίου, 2025

ΙΕΛΚΑ: Μειωμένες κατά 0,35% ήταν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο

3 Ιουλίου, 2025

Κεραμέως: Έσπασε το φράγμα του 8% η ανεργία τον Μάιο

3 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.