• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Χιλιάρικο πρόστιμο, για «καπέλο» ενός ευρώ
Opinion

Χιλιάρικο πρόστιμο, για «καπέλο» ενός ευρώ

27 Μαΐου, 2022Updated:27 Μαΐου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Αμφιβάλω κατά πόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο ισχυρισμός ότι, εμείς και οι γείτονες μας Ιταλοί, είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα». Δείτε μια μικρή διαφορά, που όμως λέει πολλά για το πώς αντιμετωπίζουμε τη ληστεία των καταναλωτών εμείς και πως την αντιμετωπίζουν στην Ιταλία. Πως αντιδρούν εκεί οι καταναλωτές απέναντι στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας, στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, αλλά και πως αντιδρούν, εξοπλισμένοι με την ανάλογη νομοθεσία, οι μηχανισμοί προστασίας των καταναλωτών.

Γράφει ο Γιώργης Μασσαβέτας

Η ιστορία, που αλίευσα την προηγούμενη εβδομάδα από την διεθνή ειδησεογραφία, αναφέρεται στην τιμή του εσπρέσο, του καφέ που γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά έχει γοητεύσει όλο τον κόσμο: Πρόστιμο χιλίων ευρώ επιβλήθηκε στο περίφημο καφέ-μπαρ Ditta Artigianale στο κέντρο της Φλωρεντίας όταν ένας πελάτης εξοργίστηκε για την τιμή ενός ταπεινού φλιτζανιού εσπρέσο. Όταν ο πελάτης ζήτησε τον λογαριασμό διάβασε στην απόδειξη πως η χρέωση ήταν δύο ευρώ, κάλεσε αμέσως την αστυνομία, που επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στην επιχείρηση.

Για όποιον Έλληνα διάβασε αυτή την είδηση, προφανώς θα θεωρήθηκε… κουφό, το να επιβάλλεται πρόστιμο επειδή ένας εσπρέσο χρεώθηκε προς δύο ευρώ. Διότι εμείς τον πληρώνουμε πολύ ακριβότερα. Από 2,5 έως τέσσερα ευρώ, τον μονό. Αν δε τολμήστε να τον πιείτε σε κάποιο από τα «in» στέκια, θα πληρώσετε ακόμη περισσότερο. Αλλά, για τα ιταλικά δεδομένα, τα δυο ευρώ συνιστούν… ληστεία. Διότι η «κανονική» τιμή ενός εσπρέσο είναι μόλις ένα ευρώ, στα δε πολυτελέστερα καφέ, άντε να φτάνει στο 1,5.

Μη με ρωτήσετε πως μπορούν και επιβιώνουν οι καφετέριες και τα μπαράκια, στη γειτονική χώρα, χρεώνοντας μόνο ένα ευρώ τον αγαπημένο τους καφέ και γιατί εδώ, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις, μας φοράνε καπέλα με διπλάσιο, τριπλάσιο, πολλαπλάσιο πλατύγυρο. Εισαγόμενος, από χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ο καφές και εκεί και εδώ. Οι δε αμοιβές του προσωπικού μάλλον είναι καλύτερες στην Ιταλία, από όσο στην χώρα μας. Απλώς, εδώ, φαίνεται ότι έχουμε περισσότερους «έξυπνους» επιχειρηματίες.

Και επειδή πια το πρόβλημα με τις συνεχείς ανατιμήσεις, δεν αφορά, στον τόπο μας μόνο τον καφέ, αλλά έχει πάρει σβάρνα, όλα τα αγαθά, από το ψωμί ως το λάδι και από τα καύσιμα ως το ηλεκτρικό, ζητείται υπουργός, κ. Γεωργιάδη, ικανός και αποφασισμένος να επιβάλει νομοθεσία ικανή να προστατεύει αποτελεσματικώς τους καταναλωτές.

Γιώργης Μασσαβέτας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Article80 θέσεις εργασίας στο Δήμο Κηφισιάς
Next Article ΔΕΗ: Διπλασιάζεται το δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2022

Related Posts

ΗΠΑ: Η αντιφιλελεύθερη λύση

16 Ιουνίου, 2025

Με το βλέμμα στις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις

16 Ιουνίου, 2025

Τι είδους Φιλεθευρισμός;

13 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.