Ασκήσεις ισορροπίας στη «ζώνη» των 2.030 μονάδων κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο χαμηλώνει ταχύτητα μετά την χθεσινή ανάκαμψη, στον απόηχο του τριήμερου πτωτικού σερί που προηγήθηκε. Το ταμπλό δείχνει να έχει χωριστεί σε αυτούς που κατοχυρώνουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους (profit taking) και εκείνους που εστιάζουν σε τίτλους με ισχυρά περιθώρια ανόδου (upside).
Η εικόνα της συνεδρίασης
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (11/9), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά -0,04% και διαπραγματεύεται στις 2.030,63 μονάδες. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί σε εύρος περίπου 6 μονάδων, και συγκεκριμένα μεταξύ των 2.026,81 (χαμηλό ημέρας) και των 2.032,47 μονάδων (υψηλό ημέρας).
Ισχυρή άνοδο, άνω του +2%, καταγράφει η HELLENiQ ENERGY στον απόηχο της κοινής προσφοράς που κατέθεσε με την Chevron για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. Ράλι κάνει και η ElvalHalcor, πλησιάζοντας τις φετινές κορυφές της, με «όχημα» την αύξηση της κερδοφορίας και τη μείωση του καθαρού δανεισμού στο α’ εξάμηνο.
Διεθνές περιβάλλον
Επιφυλακτική είναι η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής ενόψει της ετυμηγορίας της ΕΚΤ για τα επιτόκια (σ.σ. θα τα κρατήσει αμετάβλητα στο 2% σύμφωνα με το βασικό σενάριο) και των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό (CPI) που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα.
Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψε η Λεωφόρος Αθηνών έπειτα από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στα υψηλά ημέρας και πάνω από τις 2.030 μονάδες. Η απόδοση του Σεπτεμβρίου αγγίζει πλέον το +0,5%, αν και είναι μακρύς ο δρόμος σχετικά με το τι επιφυλάσσει ο παραδοσιακά δύσκολος μήνας για τις αγορές. Ξεπερνά το +38% η φετινή απόδοση του ΧΑ. Βασικός σύμμαχος στο comeback των αγοραστών ήταν οι τράπεζες, οι οποίες «τρέχουν» με ρυθμό άνω του +72% μέσα στο 2025.
Εταιρικά αποτελέσματα & μερίσματα
Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, την Παρασκευή (12/9) η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας δημοσιεύει τα εξαμηνιαία οικονομικά μεγέθη της.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας:
-
Δευτέρα (15/9): Performance Technologies
-
Τρίτη (16/9): Aegean, Noval Property
-
Τετάρτη (17/9): Cenergy, Lamda Development, Ευρώπη Holdings
-
Πέμπτη (18/9): Viohalco, Κρι Κρι, Profile, Lavipharm, Ελλάκτωρ
-
Παρασκευή (19/9): Alpha Trust Συμμετοχών, Κέκροψ
Χωρίς το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα ύψους 0,0247745201 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό) διαπραγματεύεται σήμερα η Orilina Properties. Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου η αποκοπή μερίσματος ποσού 0,07 ευρώ ανά μετοχή από την Attica Group, η πληρωμή του οποίου θα ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου.
Εικόνα ισορροπίας στο ταμπλό
Κέρδη +0,1% σημειώνουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 2.216,34 μονάδες.
-
Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί οριακά κατά -0,03% στις 5.114,77 μονάδες.
-
Ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,2% στις 2.901,21 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 9,04 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,42 εκατ. ευρώ αφορά σε δύο πακέτα του ΟΠΑΠ. Στα 143,95 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό είναι το πρόσημο για 51 μετοχές, αρνητικό για 20, ενώ 11 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες
-
Alpha Bank: +0,57% στα 3,513 ευρώ
-
Εθνική Τράπεζα: +0,25% στα 12,13 ευρώ
-
Πειραιώς: -0,87% στα 6,84 ευρώ
-
Eurobank: -0,12% στα 3,244 ευρώ
Στις υπόλοιπες:
-
CrediaBank: +2,45% στο 1,506 ευρώ
-
Optima bank: -0,25% στα 8,12 ευρώ
-
Τράπεζα Κύπρου: σταθερή στα 7,5 ευρώ
Υψηλή κεφαλαιοποίηση
-
HELLENiQ ENERGY: +2,3% στα 8,46 ευρώ
-
ElvalHalcor: +1% στα 2,7 ευρώ
-
Viohalco: +1,6%
-
Σαράντης: -1%
Μεσαία κεφαλαιοποίηση
-
Ελλάκτωρ: +1,5%
-
Fourlis: +1,5%
-
Noval Property, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ, Ideal: +1%
-
ΕΧΑΕ, Intralot: -1%
Διεθνείς Αγορές
Σε νέα ιστορικά υψηλά οι S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street, καθώς η πτώση του PPI αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed.
Με θετικά πρόσημα κινούνται και οι ευρωαγορές, ενόψει της απόφασης της ΕΚΤ. Ο Stoxx 600 καταγράφει +0,2% στις 553 μονάδες.
Στην Ασία, οι κινεζικοί δείκτες κέρδισαν άνω του +2%, ενώ ο Nikkei στην Ιαπωνία «σκαρφάλωσε» για πρώτη φορά στις 44.500 μονάδες, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.