Φλέγεται η Ιταλία με το θερμόμετρο να καταγράφει έως και 40 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη, 39 στην Ούμπρια και 38 σε Μιλάνο και Βενετία.
Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αναφέρουν αύξηση στην προσέλευση ασθενών κατά 20% και οι δομές οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω άνοδο τις ερχόμενες ημέρες, με τους μετεωρολόγους να μην προβλέπουν σύντομα ανάπαυλα.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο Αλεσάντρο Ρικάρντι, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Επειγόντων Περιστατικών εξήγησε ότι παρατηρείται υψηλό ποσοστό παθήσεων σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα και σε ηλικιωμένους, επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν υπάρχουσες παθήσεις. Την ίδια στιγμή, καταγράφονται περιστατικά ηλίασης, θερμοπληξίας και λιποθυμικά επεισόδια, αλλά όπως είπε, όχι σε μεγάλο βαθμό.
Ανάμεσα στις ιταλικές πόλεις που πλήττονται από τον καύσωνα είναι κι η Απουλία στα νότια της χώρας όπου αναμένονται θερμοκρασίες ανάμεσα στους 38 και 40 βαθμούς Κελσίου.
Στο Λέτσε, την πρωτεύουσα της περιφέρειας, λειτουργεί ο μεγαλύτερος υπολογιστής στην Ιταλία και ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη, ο οποίος επεξεργάζεται τα κλιματικά δεδομένα στο Ίδρυμα CMCC, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, χάρη σε δύο συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι επιστήμονες του κέντρου παρατηρούν τις μεταβολές στο κλίμα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, μελετούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σχεδιάζουν υπολογιστικά μοντέλα για την ανάπτυξη μελλοντικών σεναρίων, καθώς και δράσεις για τον περιορισμό των φαινομένων.
Ανάμεσα σε όσα μελετούν, συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης των υδάτων, με τον Ίβαν Φεντερίκο, διευθυντής ερευνών του «Global Coastal Ocean» του κέντρου, να εξηγεί ότι το 60% της ακτογραμμής της Απουλίας παρουσιάζει υποχώρηση λόγω διάβρωσης.
Ο ειδικός προειδοποιεί ότι στο μέλλον η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα είναι σημαντική και αναφέρει χαρακτηριστικά πως στη Μεσόγειο μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση «κατά 30 έως 80 εκατοστά. Αυτό σημαίνει περαιτέρω υποχώρηση της ακτογραμμής».
Ένα ακόμα στοιχείο που οι ειδικοί αναλύουν είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τον Φεντερίκο να αναλύει τις επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, η οποία επιδρά στην αλιευτική δραστηριότητα και στους φυσικούς οικοτόπους, όπως τα δάση της Ποσειδωνίας, τα οποία όχι μόνο θωρακίζουν τις παράκτιες κοινότητες από τα κύματα και τη δύναμη των ρευμάτων, αλλά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, όπως τα χερσαία δάση.
«Εργαζόμαστε σε ένα έργο που μελετά τις επιπτώσεις των πλημμυρών στις ακτές της Απουλίας κοντά στη Μανφρεντεντόνια, και εδώ το αντίγραφο μας δείχνει τι θα συμβεί αν επιλέξουμε έναν κυματοθραύστη ή ένα λιβάδι Ποσειδωνίας, μια λύση βασισμένη στη φύση. Τα μοντέλα μας λένε επίσης, σε περίπτωση πλημμύρας ή ανόδου της στάθμης της θάλασσας, πόσο θα επηρεαστεί η τοπική κοινότητα», προσθέτει ο ειδικός.
Από την πλευρά της η Τζουλιάνα Μπαρμπάτο, του CMCC μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα προέβλεψε αύξηση της θερμοκρασίας «μεταξύ 1 και 5 βαθμών ως το τέλος του αιώνα. Η διαφορά εξαρτάται από τα σενάρια, δηλαδή από το πώς το περιβάλλον ανταποκρίνεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα». Σύμφωνα με το σενάριο των πρωτοβουλιών για τον περιορισμό του αερίου, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας θα μετριαστεί. Αντιθέτως, στο σενάριο που δεν περιλαμβάνει σχετικές δράσεις, οι εκπομπές αερίων θα είναι υψηλές. Η Μπαρμπάτο τονίζει ότι «στην ουσία, λοιπόν, όλα εξαρτώνται από το εδώ και τώρα».