Αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό εξετάζει η ΕΚΤ

0

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να μελετούν μια πιθανή αναμόρφωση του στόχου του πληθωρισμού, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους διαμορφωτές πολιτικής να επιδιώξουν μακροπρόθεσμα νομισματικά κίνητρα.

Το προσωπικό της τράπεζας αναλύει ανεπίσημα την μέχρι τώρα πολιτική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο σημερινός στόχος του πληθωρισμού «κάτω, αλλά κοντά στο 2%» εξακολουθεί να είναι κατάλληλος για την εποχή μετά την κρίση, αναφέρει το newmoney.

Ο Πρόεδρος Mario Draghi τάσσεται υπέρ μιας «συμμετρικής» προσέγγισης, που σημαίνει μια ευελιξία ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται πάνω ή κάτω από το συγκεκριμένο στόχο του 2%. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να διατηρήσει τις τιμές καταναλωτή ανυψωμένες για λίγο, μετά από μια περίοδο αδυναμίας, για να εξασφαλίσει την εδραίωση της αύξησης των τιμών.

Τα ομόλογα της ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύθηκαν μετά το δημοσίευμα. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, σημειώνοντας μείωση 0,2% στα $1,1206 στις 12:40 μ.μ. στη Φρανκφούρτη.

Η ανατροπή του πλαισίου αυτού θα αποτελούσε ένα ακόμη βήμα στον μετασχηματισμό της ΕΚΤ τις τελευταίες δύο δεκαετίες – από μια παραδοσιακή κεντρική τράπεζα, υπό το πρότυπο της Bundesbank, σε μια τράπεζα που υιοθετεί καινοτόμες στρατηγικές για έναν κόσμο στον οποίο τα τυποποιημένα οικονομικά μοντέλα δεν φαίνεται να λειτουργούν πλέον.

Share.

Comments are closed.