Λαγκάρντ: Ποια ελάφρυνση χρέους;

0

Για ποια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους μιλάτε; Αυτή ήταν η απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ σε ερώτηση για συμφωνία που υπήρξε στο προηγούμενο Eurogroup αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Αφού χαμογέλασε η επικεφαλής του Ταμείου συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η αντίδρασή της στην ερώτηση.

Όπως συμπλήρωσε είμαστε ξεκάθαρα πολύ ενθαρρυμένοι από τη συμφωνία Ευρώπης και Ελλάδας. Προσδοκούμε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτές που θα έρθουν.

Θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα επανεξετάσουμε την βιωσιμότητα του χρέους στη βάση του μακροοικονομικού μοντέλου, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
Θα αποφασίσουμε τι είναι απαραίτητο να γίνει για το χρέος για να είναι μακροπρόθεσμα η χώρα ικανή να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση η Κρ. Λαγκαρντ είπε ότι είναι δύσκολο να μιλήσει για μια συμφωνία που δεν έχει υπογράψει για να εισπράξει την απάντηση (διακόπτοντάς την μάλιστα) από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «άνθρωποι σας ήταν εκεί και ενεπλάκησαν στις συζητήσεις».

Συνεχίζοντας η διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν έχει εμπλακεί σε πρόγραμμα με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις αλλά πιστεύουμε ότι για να εμπλακούμε σε πρόγραμμα η ελάφρυνση χρέους πρέπει να εξεταστεί σε νέα αξιολόγηση του (DSA)

Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπουμ έσπευσε να δηλώσει ότι το Eurogroup υιοθέτησε θέσεις του ΔΝΤ:
* Οτι πρέπει να εξεταστεί το θέμα του χρέους.
* Οτι οι υπουργοί αποδέχτηκαν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια μετά το 2018 μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό.
* Αρχίσαμε να δουλεύουμε για το τι πρέπει να γίνει για τη βιωσιμότητα χρέους. Κάποια στοιχεία το Μάιο ήταν πολύ ακριβή και κάποια άλλα θα τα εξετάζουμε και θα τα βάλουμε σε εφαρμογή το 2018.

Share.

Comments are closed.