Μοσκοβισί: Νέα ξενύχτια για την Ελλάδα, προσεχώς

0

Από τις 11 ώρες που διήρκησε το Eurogroup της Τρίτης, οι 9 «ξοδεύτηκαν» για να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στη συμφωνία, παραδέχεται ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, που αναφέρει επίσης ότι έρχονται και άλλα Eurogroup και... ξενύχτια για την Ελλάδα, «γιατί υπάρχει ακόμα δουλειά».

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Μοσκοβισί απορρίπτει σενάρια ότι η συμφωνία είναι ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.

Λέει ότι χρειάζονται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και κάποια prior actions αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU», τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

Προειδοποιεί όμως ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή (vigilant) για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και λέει ότι εάν η κυβέρνηση τη βάλει σε πράξη, τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν».

«Θέλω και εγώ να του πω ένα ευχαριστώ», είπε.

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του ΔΝΤ. Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κ. Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι και το «staff» του ΔΝΤ έδωσε τη συγκατάθεσή του και η φυσική παρουσία του Π. Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

Παραδέχθηκε ότι η αναθεωρημένη DSA θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά συμπλήρωσε ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. Ερωτώμενος πώς θα τα βρουν οι δύο πλευρές αφού είναι πλέον σαφές και επισήμως με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στις προβλέψεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά drafts υπήρχαν αριθμοί, όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν.

«Αυτό δείχνει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα», είπε. Για τον ρόλο της Κομισιόν, ανέφερε, η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν, ότι έσπρωξε για την αποδέσμευση μεγάλης δόσης για να πάρει ανάσα η εγχώρια οικονομία και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα παραμείνουν μεσολαβητές «brokers».

Αν χρειαστεί, θα το κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά, είπε.

Share.

Comments are closed.