Περικοπές έως και 10% στις επικουρικές συντάξεις

0

Νέες περικοπές, έως και 10%, στις επικουρικές συντάξεις, θα δουν από σήμερα Δευτέρα 15.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, των δήμων, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των τραπεζών, με το μέσο όρο των περικοπών να κυμαίνεται από 8% έως 10%.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ακόμη βαρύτερες απώλειες -έως και 15%- θα δουν στο εισόδημά τους οι πρώην δημοτικοί υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχασαν τον προηγούμενο μήνα 60-80 ευρώ από το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ο κύριος όγκος των περικοπών θα γίνει αντιληπτός στις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένονται νέες μειώσεις, έως 350 ευρώ, στις επικουρικές του ΙΚΑ, των τραπεζοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων της ΔΕΗ, των εμποροϋπαλλήλων, των πρατηριούχων, των ναυτικών πρακτόρων και των συνταξιούχων του ΝΑΤ. Συνολικά εκτιμάται ότι θα θιγούν περίπου 200.000 με 250.000 επικουρικές συντάξεις και οι μειώσεις θα φτάσουν έως και 40% έναντι του ποσού που χορηγούσε το Ταμείο πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 20% σε εφάπαξ πρώην ΔΕΚΟ, ενώ και στο Δημόσιο οι μειώσεις θα φτάσουν το 15%-18%. Αντίθετα, αυξημένο κατά 5% έως και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπαλλήλους.

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών χαλαρώνει τους όρους επιστροφής των αναδρομικών από τις περικοπές των επικουρικών, του ΕΚΑΣ και πιθανότατα των μερισμάτων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου προκειμένου να αμβλύνει την επιβάρυνσή τους έως το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, η τροπολογία μειώνει το ποσοστό του παρακρατούμενου από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη ποσού από το 1/4 που είναι σήμερα σε:

– 1/10 για συντάξεις μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ
– 1/6 για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ

Ως ελάχιστο ύψος της μηνιαίας δόσης ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ. Επίσης απαλείφεται το όριο στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση (ο νόμος όριζε ότι παρακρατούνται τα ποσά σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις).

Share.

Comments are closed.