Ρίχνει χρήμα στην αγορά ο Ντράγκι

0

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε εταιρικά ομόλογα αξίας 348 εκατομμυρίων ευρώ σε μια μόνο ημέρα την περασμένη εβδομάδα, ποσό αρκετά υψηλότερο από τις προσδοκίες των αγορών.

Αν η κεντρική τράπεζα συνεχίσει με τον ρυθμό αυτό οι αγορές θα ανέρχονταν σε 7 δισ. ευρώ το μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κρατήσει αυτόν τον ρυθμό, ωστόσο οι κινήσεις την πρώτη ημέρα δείχνουν πως είναι διατεθειμένη να διαψεύσει όσους υποστήριζαν ότι δεν θα καταφέρει να αγοράσει πάνω από μερικά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

«Δεν πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα σα στοιχεία μιας μόνο ημέρας, καθώς η ΕΚΤ πραγματοποίησε συναλλαγές με σκοπό να στείλει ένα μήνυμα» ανέφερε ο Michal Jezek, αναλυτής της Deustche Bank. «To μήνυμα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές εταιρικών ομολόγων» πρόσθεσε.

Το κόστος δανεισμού των εταιρειών έχει πραγματοποιήσει βουτιά από την αρχή του έτους. Η απόδοση του μη τραπεζικού εταιρικού χρέους επενδυτικής βαθμίδας βρισκόταν στο 1,13% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αρκετά χαμηλότερα από το 1,6% όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα στο τέλος Μαρτίου.

H EKT αγόρασε μια ευρεία γκάμα εταιρικών ομολόγων, μεταξύ των οποίων οι τίλτοι της ιταλικής ασφαλιστικήςGenerali, της ισπανικής Τelefonica και της γαλλικής Εngie.

Share.

Comments are closed.