Στο 20-30% «βλέπει» η UBS την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου

0

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμάται ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, τονίζει η UBS, με αφορμή τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η εικόνα αυτή τη στιγμή πιθανόν είναι χειρότερη από ότι φαίνεται. Έχουν ανακοινωθεί περαιτέρω εξαιρέσεις χωρών από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και η απάντηση της Κίνας μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη, με δασμούς που στοχεύουν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εισαγωγών, τη στιγμή που υπάρχουν αναφορές ότι έχουν ξεκινήσει σιωπηρά διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΗΠΑ στις κινεζικές αγορές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανάπτυξη των εξαγωγών στην Ασία θα μπορούσε να μειωθεί στο 5%-10%, από 12%-13% σήμερα. Ωστόσο, μια σημαντική πτωτική αναθεώρηση των κερδών ανά μετοχή των ασιατικών εταιρειών φαίνεται απίθανη. Και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να οδεύει στο καλύτερο έτος της από το 2011.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη UBS οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μετριάσουν την αυστηρότερη ρητορική τους, δεδομένης της απειλής για την παγκόσμια ανάπτυξη από την κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων. Η Fed των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησαν πρόσφατα για τους κινδύνους στην ανάπτυξη από έναν εμπορικό πόλεμο.

Η ελβετική τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και δίνει μια πιθανότητα 20%-30% για εμπορικό πόλεμο. Εάν ο κίνδυνος υλοποιηθεί, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και οι counter-cyclical θέσεις (π.χ. σε μετοχές του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών, της Υγείας, του real estate, των telecoms καθώς και οι μετοχές επιχειρήσεων κοινής ωφελείας) θα προστατέψουν τις αποδόσεις.

Ωστόσο, η επενδυτική στρατηγική της UBS παραμένει risk-on και προτιμά τις μετοχές της Κίνας και τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας στο ασιατικό της χαρτοφυλάκιο, ενώ συνεχίζει να τηρεί στάση overweight στις διεθνείς μετοχές.

Πηγή: www.parapolitika.gr

Share.

Comments are closed.