Ταμείο ανάκαμψης: Μειώνεται το χάσμα για τις επιχορηγήσεις - Οι συνέπειες για την Ελλάδα

0

Το χάσμα για το ποσό των χρημάτων που θα δοθούν ως επιχορηγήσεις μειώνεται, με τις «φειδωλές χώρες» να είναι τώρα διατεθειμένες να δεχθούν μονομερείς ενισχύσεις προς τα κράτη ως και 299 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι υποστηρικτές των επιχορηγήσεων έναντι των δανείων, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξακολουθούν να απαιτούν τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια ευρώ να δοθούν υπό την μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες ανώτερου διπλωμάτη της ΕΕ που μίλησε στο Politico.

Οι πιθανότητες αυτή την ώρα είναι το συγκεκριμένο σκέλος να συμφωνηθεί μεταξύ των €350 και €400 δισ.
Το χάσμα κλείνει – ο συμβιβασμός έρχεται;

Το μέγεθος του προτεινόμενου προγράμματος επιχορηγήσεων του ταμείου ανάκτησης είναι ένα βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ηγετών.

Οι λεγόμενοι Φειδωλοί Τέσσερις – η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία – είχαν ξεκινήσει τις συνομιλίες εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους με την ιδέα του μαζικού κοινού δανεισμού από χώρες της ΕΕ προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα έθνη ως επιχορηγήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσαρμόσει το σχέδιο στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που εγκρίθηκε μετά την αρχική πρόταση τον Μάιο από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διατήρησε το ποσό των επιχορηγήσεων στα 500 εκατομμύρια ευρώ στο αναθεωρημένο πακέτο του, αλλά το Σάββατο το μείωσε σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας το τμήμα δανείων του πακέτου σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει το συνολικό ταμείο ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο είναι αρνητικό ότι στην συμβιβαστική πρόταση Μισέλ, περισσότερες από τις μισές επιχορηγήσεις που κόβονται για να ικανοποιήσουν τους φειδωλούς, αφορούν μονομερείς ενισχύσεις (όχι δάνεια) σε προβληματικές επιχειρήσεις – ένα «κουμπαρά» από τον οποίο και η Ελλάδα περιμένει πόρους διάσωσης.

Share.

Comments are closed.