• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Ντάισελμπλουμ: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα βύθισε την ευρωζώνη στο χάος
Ειδήσεις

Ντάισελμπλουμ: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα βύθισε την ευρωζώνη στο χάος

1 Δεκεμβρίου, 2018Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν απαραίτητο προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης, δηλώνει ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τονίζει ότι αν είχε επιτραπεί μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ, «η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία». Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει ακόμη ότι το ευρώ δεν σώθηκε με τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίξει το νόμισμα ανεξαρτήτως κόστους, αλλά με την απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συμπορευτεί σε αυτή την γραμμή, αναφέρει το in.gr.

«Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία, αν είχαμε επιτρέψει να φύγει μια χώρα ή περισσότερες», δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα (Σάββατο) και επισημαίνει ότι από τις συζητήσεις του με διεθνείς επενδυτές έχει αντιληφθεί ότι για αυτούς, το ζήτημα της «διάσωσης» της οικονομίας της Ελλάδας δεν ήταν «τίποτα λιγότερο από το μέλλον του κοινού νομίσματος», με την έννοια: «Αν δεν μπορείτε να διευθετήσετε τα προβλήματα με μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, πώς θέλετε τότε να διατηρήσετε την νομισματική σας ένωση;», όπως τόνιζαν οι επενδυτές.

Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ακόμη ότι ακριβώς επειδή τότε αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με την Ελλάδα, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να απομονωθεί το πρόβλημα της Ιταλίας. «Αν είχαμε αφήσει την Ελλάδα να φύγει, θα ρωτούσαν όλοι, ποιος είναι ο επόμενος. Ίσως η Πορτογαλία, ίσως η Ολλανδία. Ολόκληρη η Ευρωζώνη θα ήταν πιο εύθραυστη», εκτιμά και επισημαίνει ότι στο τέλος είναι πάντα ζήτημα αξιοπιστίας.

«Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, είπε μεν ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σώσει το ευρώ, όσο και αν κοστίσει, δεν ήταν όμως αυτό το αποφασιστικό σημείο», αλλά η στάση της Άγγελα Μέρκελ: «Μόνο όταν η γερμανίδα Καγκελάριος, λίγες μέρες μετά την δήλωση του Ντράγκι, κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει την γραμμή του Προέδρου της ΕΚΤ, οι αγορές πίστεψαν την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καλεί τους Ευρωπαίους να μην επιτρέψουν στην ιταλική κυβέρνηση να τους εκβιάσει. «Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφές. Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάσει η ιταλική κυβέρνηση», δηλώνει όπως αναφέρει το ΑΠΕ και προσθέτει ότι αν η Ιταλία χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναλάβει την επίλυση του προβλήματος της εξυπηρέτησης του κρατικού της χρέους.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει το σαφές μήνυμα, ότι οι αγοραστές ιταλικών ομολόγων δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους. Θα πρέπει να περιμένουν μια παραίτηση από τα δικαιώματά τους, διότι θα υπάρξει αναπόφευκτα κούρεμα χρέους. Το μήνυμα προς τις αγορές για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις κρίσης πρέπει να είναι σαφές: αντίθετα από ό,τι συνέβη στο παρελθόν, δεν θα αγοράζουμε πλέον (σ.σ.: κρατικά χρέη). Για αυτό χρειάζεται η νομισματική ένωση επειγόντως μια διαδικασία χρεοκοπίας για τα κράτη», υποστηρίζει.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την εξέλιξη της Ευρωζώνης, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών λέει χαρακτηριστικά: «Κάποιες από τις προτάσεις του είναι σημαντικές, κάποιες άλλες τυπικές γαλλικές, ενώ κάποιες άλλες δεν τις καταλαβαίνω».

«Καμία κατανόηση» δεν πρέπει να υπάρχει για την στάση της Ιταλίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφια για την ηγεσία του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τάχθηκε εναντίον κάθε ενδεχομένου εξαιρέσεων από τους κανόνες της ΕΕ για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. «Είμαστε μια κοινότητα που βασίζεται στο δίκαιο και στους κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Ντάισελμπλουμ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΚατακτητές των θαλασσών οι Έλληνες εφοπλιστές: Στην κορυφή του κόσμου σε απόκτηση πλοίων
Next Article Η Βενεζουέλα αυξάνει τον κατώτατο μισθό για έκτη φορά το 2018

Related Posts

Russell 2000: Η «έκρηξη» της μικρής κεφαλαιοποίησης μόλις ξεκίνησε;

15 Σεπτεμβρίου, 2025

Λάδι και πληθωρισμός: Πόσο επιβαρύνονται τα ελληνικά νοικοκυριά

15 Σεπτεμβρίου, 2025

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το FBI αποκαλύπτει σημείωμα του υπόπτου με τις σκοτεινές προθέσεις του

15 Σεπτεμβρίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.