14 παγκόσμιοι τραπεζικοί κολοσσοί θα είναι το 2021 βασικοί διαπραγματευτές των ελληνικών ομολόγων

0

Οι 14 μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί του πλανήτη και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες περιλαμβάνονται στη λίστα των βασικών διαπραγματευτών των ελληνικών ομολόγων για το 2021.

του Λουκά Γεωργιάδη

Το εκρηκτικό ενδιαφέρον δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών και των μεγάλων επενδυτικών κύκλων της υφηλίου στην ελληνική οικονομία, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη και το δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως, εντούτοις, ενσωματώνει υψηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προστατευμένη έναντι διεθνών κρίσεων από το πρόγραμμα στήριξης των δανειστών έως το 2032, καθιστώα τα ομόλογα της ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά, οι συνεχείς πτώση των επιτοκίων και η άνοδος των τιμών τους, διευκολύνει τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ώστε να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα και με πολύ χαμηλό κόστος την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, μέσα σε έναν χρόνο τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών τίτλων έχουν πέσει σε θεαματικά χαμηλά επίπεδα και μάλιστα, κάποιες σειρές διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια! Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο τον Ιούλιο του 2019, διαπραγματευόταν στο 3,5%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 είχε υποχωρήσει στο 1,42% και τώρα βρίσκεται στο 0,65%. Λίγο πάνω από το 1% διαπραγματεύονται οι τίτλοι διάρκειας 20 και 30 ετών, ενώ κάτω από τη μία εκατοστιαία μονάδα βρίσκεται το επιτόκιο του 15ετούς (δες σχετικό πίνακα).

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη λίστα των βασικών διαπραγματευτών για το 2021, περιλαμβάνονται οι παρακάτω χρηματοοικονομικοί όμιλοι κατ΄ αλφαβητική σειρά:

ALPHA BANK SA

BARCLAYS BANK IRELAND PLC

BNP PARIBAS SA

BofA SECURITIES EUROPE SA

CITIGROUP GLOBAL MARKETS EUROPE AG

COMMERZBANK AG

CREDIT SUISSE SECURITIES Sociedad De Valores SA

DEUTSCHE BANK AG

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

EUROBANK SA

GOLDMAN SACHS BANK EUROPE SE

HSBC CONTINENTAL EUROPE GREECE

INTESA SANPAOLO SPA

JP MORGAN AG

MORGAN STANLEY EUROPE SE

NOMURA FINANCIAL PRODUCTS EUROPE GmbH

SOCIETE GENERALE

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

Τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Κατηγορία Τρέχον επιτόκιο Επιτόκιο πριν 1 χρόνο

3ετές -0.12% 0.25%

5ετές -0.03% 0.54%

7ετές 0.36% 1.00%

10ετές 0.66% 1.42%

15ετές 0.90% 1.88%

20ετές 1.02% 2.21%

30ετές 1.14% 2.36%

Share.

Comments are closed.