3η Σεπτέμβρη: Δημοκρατική πυξίδα για τις νέες γενιές

0

46 χρόνια από τη Διακήρυξη της 3 του Σεπτέμβρη παραμένει διαχρονικά ένας διαρκής οδηγός μια παρακαταθήκη αξιών και αρχών με εμπνευστή τον λαϊκό ηγέτη και ιδρυτή τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη διαδρομή των λαών των παρατάξεων των κομμάτων των ανθρώπων υπάρχουν οριακές στιγμές, υπάρχουν ορόσημα που αντέχουν στο χρόνο και έχουν διαχρονική φλόγα και αξία, η διακήρυξη της 3 του Σεπτέμβρη αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του ΠΑΣΟΚ γιατί συνδέεται με την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου να δώσει μία αυτόνομη ιδεολογική πολιτική και πραγματική έκφραση σε ένα υπαρκτό και ελπιδοφόρο ριζοσπαστισμό της κοινωνίας μας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και όσοι ήταν στο στενό πυρήνα της ιστορικής πρωτοβουλίας με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ πίστευαν σε μία νέα συνθετική, οραματική πρόταση δημιουργώντας μία νέα πραγματική επαγγελία που θα έδινε ενότητα, ελπίδα και προοπτική σε μία ιστορική παράταξη που πάντα εξέφραζε η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η γέννηση και η διαδρομή και η κατάληξη του ΠΑΣΟΚ όπως και ο ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια της μεταπολίτευσης προσφέρονται όχι μόνο για ιστορική έρευνα αλλά και για πολιτικά συμπεράσματα, απόλυτα χρήσιμα και στη σημερινή συγκυρία.

Και είναι επίκαιρες όσο ποτέ.

Πως ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα, του εξτρεμιστή σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας και έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της μεταπολίτευσης και αποδείχθηκε στην πορεία ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας ηγέτης του παρόντος και του μέλλοντος που μας λείπει σήμερα βλέποντας καθημερινά προκλητικά από μία γείτονα χώρα να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γι΄ αυτό χρειάζεται εθνική ομοψυχία, επαγρύπνηση και να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Ουδείς έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει και να ταπεινώσει την εθνική μας περηφάνια.

Σήμερα μας έρχονται στη μνήμη μας τα μηνύματα εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία κοινωνική δικαιοσύνη και η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.

Share.

Comments are closed.