Παγκόσμιοι πόλεμοι και ο κορωνοϊός: Τα εμβόλια

0

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την ρίψη της ατομικής βόμβας, ο Τρίτος θα λήξει με το εμβόλιο, το οποίο αναμένουμε στις αρχές του φθινοπώρου.

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός

Στους δύο προηγούμενους πολέμους υπήρχε πείνα μεταξύ των αμάχων, στον Τρίτο δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Στους δύο προηγούμενους πολέμους υπήρχε περιορισμός στην κυκλοφορία των αμάχων στις κατεχόμενες χώρες, όπως και στον Τρίτο με τον κορωνοϊό.

Στους δυο προηγούμενους πολέμους υπήρχαν τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, στον Τρίτο έχουν αντικατασταθεί από τους χώρους καραντίνας.

Στους δύο προηγούμενους πολέμους υπήρχαν τα δίκτυα κατασκοπίας, στον Τρίτο έχουν αντικατασταθεί από τα αντισώματα και μοριακές τεχνικές.

Στους δύο προηγούμενους πολέμους οι οικονομίες των κατεχόμενων χωρών κατέρρευσαν, στον Τρίτο οι οικονομίες των χωρών θα υποστούν ισχυρό κλονισμό.

Στους δύο προηγούμενους πολέμους η ενημέρωση γίνονταν μέσω ραδιοφώνου, χωνιού και εντύπων, στον Τρίτο έχουν αντικατασταθεί από το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση...

Αφού επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι για τα εμβόλια δεν εμπιστευόμαστε το διαδίκτυο, ούτε δήθεν ειδικούς, ούτε διαφημίσεις εμβολίων ή άλλων σκευασμάτων.

Εμπιστευόμαστε μόνο τον ΕΟΦ και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και μέχρι τότε μένουμε σπίτι. «Θα υπάρξουν πολλές δοκιμές, πολλά λάθη, αλλά έχουμε πολλούς δρόμους να εξερευνήσουμε», δηλώνει ο Benjamin Neuman ιολόγος του Texas A&M University-Texarkana.

Ποτέ ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο κατά ενός νέου μέλους της οικογένειας των κορωνοϊών δεν έχει αναπτυχθεί για τον άνθρωπο.

Αυτήν την στιγμή δεν κυκλοφορεί κανένα εμβόλιο, αναμένεται με το φθινόπωρο με κάθε βεβαιότητα. Ας δούμε μερικά από τα πλέον υποσχόμενα:
mRNA-1273.

Η πρώτη κλινική δοκιμή για την δοκιμή ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε στο Σιάτλ, σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Η πληροφορία αυτή αποθηκεύεται σε μία ουσία που ονομάζεται "RNA messenger" και μεταφέρει τον γενετικό κώδικα του DNA στα κύτταρα. To εμβόλιο ονομάζεται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από επιστήμονες των Αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Λειτουργεί βάσει γενετικών πληροφοριών του τμήματος του ιού που προσκολλάται στα κύτταρα και τα προσβάλλει.

* Διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής New York College και πρώην διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Share.

Comments are closed.