Ο Τσίπρας κουράστηκε και κούρασε

0

Η χώρα οδεύει σε εκλογές. Ο κύριος Τσίπρας αδυνατεί να σηκώσει άλλο το βάρος των ανεύθυνων πράξεών του. Πολύ θα ήθελε να συνεχίσει το χορό του παραλόγου, αλλά ουδείς άλλος είναι διατεθειμένος να περάσει μια νέα Βαρουφάκειο εποχή. Οι εκλογές μοιάζουν αυτή τη στιγμή με λύτρωση, και με την τελευταία ελπίδα της χώρας να γλυτώσει τα χειρότερα.

Ο κύριος Τσίπρας δεν αντέχει. Δεν μπορεί να διαχειριστεί μια κατάσταση που γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και χειρότερη και η οποία οδηγεί τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα τάρταρα. Ο μέχρι πρόσφατα λαοφιλής πρωθυπουργός κινδυνεύει να μετατραπεί σε περίγελο. Όχι γιατί παραβίασε τις αρχές του και ψήφισε όσα δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να ψηφίσει καμία άλλη κυβέρνηση, αλλά διότι υπήρξε ο μεγάλος πρωταθλητής του ψέματος. Χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση Τσίπρα υπήρξε η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Και φαίνεται ότι με το τέλος της κλείνει και αυτός ο κύκλος.

Η χώρα αποκτά μέσα από την εκλογική διαδικασία μια τελευταία ευκαιρία. «Αγοράζει» μία μικρή πιθανότητα να αποφύγει το ατύχημα και να προσπεράσει τις συνέπειες των ατυχών επιλογών της τελευταίας διετίας. Ωστόσο, χρειάζεται η νέα κυβέρνηση να εργαστεί σκληρά για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και ταυτόχρονα να έχει την τύχη με το μέρος της. Το κακό για την επόμενη κυβέρνηση είναι ότι δεν θα έχει περίοδο χάριτος ούτε μία ημέρα. Οι πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας της θα φανούν από την πρώτη μέρα, με την επιλογή των νέων υπουργών. Με φθαρμένα υλικά του παρελθόντος δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδες για έξοδο από την κρίση. Η επόμενη επιλογή είναι δυστυχώς δυσδιάκριτη, όπως και η κατάσταση της χώρας.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χαράξει ένα εθνικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση και να επιδιώξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην κοινωνία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στις εκλογές. Η χώρα δεν έχει περιθώρια για νέες περιπέτειες και καινούριους πειραματισμούς. Ακόμη περισσότερο δεν έχει περιθώρια να ακολουθήσει την πολιτική του κ. Τσίπρα «αυτοί ή εμείς». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης. Η προσφυγή στις εκλογές είναι το πρώτο βήμα. Χρειάζεται πολιτική ωριμότητα, για να μπορέσει να αποδεχτεί τον ιστορικό του ρόλο. Σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα τον προσπεράσει, καθώς επιθυμεί λύσεις και όχι ρήξεις κενού περιεχομένου.

Η χώρα έχει χάσει δύο χρόνια. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα είναι πρωτόγνωροι. Αυτοί δεν είναι μόνο οικονομικοί, είναι πρωτίστως εθνικοί. Οι εκλογές είναι απαραίτητες για τον επαναπροσδιορισμό του πολιτικoύ χάρτη, έτσι ώστε το αποτέλεσμα του πολιτικού διαλόγου να είναι αξιόπιστο, από τη μάχη όμως της επόμενης μέρας δεν περισσεύει κανείς.

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή: CAPITAL.GR

thanasis.mavridis@liberal.gr

Share.

Comments are closed.