Στον αέρα οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ

0

Μαστίγιο και καρότο για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων από την κυβέρνηση, καθώς από τη μία εξαγγέλλει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας έως και 50% για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών και από την άλλη έχει δεσμευτεί να αυξήσει άλλες δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έχει θορυβήσει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι σπεύδουν στους συμβολαιογράφους για να πληροφορηθούν αν πρέπει να προχωρήσουν έως το τέλος του έτους σε μεταβίβαση των ακινήτων τους στα παιδιά τους με γονική παροχή ή να περιμένουν, αναφέρει το in.gr.

Ο λόγος; Από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού για μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς προς το παρόν οι νέες τιμές ζώνης αφορούν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τον υπολογισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα διάφορα επιδόματα που χορηγεί το κράτος.
Νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το 2019 ιδιοκτήτες με ατομική περιουσία χαμηλής αντικειμενικής αξίας θα δουν μείωση του ΕΝΦΙΑ από 10% έως 30%, ενώ η μείωση θα συνεχιστεί και το 2020, για να φθάσει συνολικά σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%.

Οι νέοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή εφόσον ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και αποφασιστεί τελικά να μη μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό διότι τα νέα αντίμετρα που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη αφορούν το σενάριο της μη μείωσης των συντάξεων. Αν τελικά δεν αλλάξει ο νόμος και μειωθούν οι συντάξεις, τότε τα συγκεκριμένα αντίμετρα ακυρώνονται και θα ισχύσουν αυτά που έχουν ψηφιστεί.

Σε αυτά δεν προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 αλλά για το 2020 και συγκεκριμένα μείωση έως 30% με έκπτωση έως 70 ευρώ για ΕΝΦΙΑ που δεν ξεπερνάει τα 700 ευρώ.
Εφόσον όμως αποφασιστεί να μη μειωθούν οι συντάξεις, το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει τα εξής:
• Ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική περιουσία έως 60.000 ευρώ θα απολαύσουν μείωση φόρου 30%.
• Ιδιοκτήτες με ατομική περιουσία από 60.001 έως 100.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση φόρου 20%.
• Ιδιοκτήτες με περιουσία από 100.001 έως 150.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση φόρου 10%.

Η άλλη πρόταση

Υπάρχει, ωστόσο, στο τραπέζι των συζητήσεων και άλλη πρόταση να υπάρξουν άλλες δύο ενδιάμεσες μειώσεις της τάξεως του 15% και του 25% ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Ουσιαστικά όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά των ακινήτων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση φόρου στον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Ωστόσο, καραδοκεί η παγίδα της νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών καθώς μπορεί στην ουσία να ακυρώσει τη μείωση του φόρου που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής», σχεδιάζουν το 2019 ο νέος ΕΝΦΙΑ να μην πληρωθεί σε 5 δόσεις – όπως ισχύει για εφέτος – αλλά σε 10 δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2019.

Share.

Comments are closed.