Τι θα κάνει η Κυβέρνηση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος: Ποιο το χρονοδιάγραμμα

0

Τον προσεχή Σεπτέμβριο προγραμματίζει η κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως συζητείται εντός του οικονομικού επιτελείου, με βάση την πορεία της οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά πιθανό (για να μην πούμε, σίγουρο...) ότι ο στόχος θα μειωθεί στο 2,5% και ίσως και στο 2%.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει αισιόδοξο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης;

Από τη μία βλέπουν ότι το ΑΕΠ είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και το 3% με τη φόρα που έχει πάρει οικονομία, ενώ από την άλλη έχουμε πολύ σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού, αν και την τελευταία περίοδο το επιτόκιο του δεκαετούς παρουσιάζει ανοδικές τάσεις και από το 1,2% έχει φτάσει στο 1,60%!

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχίσει τις παλαβομάρες του ο Τραμπ και δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξαναπάμε στο 2% ή και να το ξεπεράσουμε.

Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά είναι θετικό το στοιχείο ότι αποπληρώθηκε το ακριβό μέρος του δανείου του ΔΝΤ, ύψους €2,7 δισ., το οποίο είχε επιτόκιο 5%!

Μέσα σε όλα αυτά, στην κυβέρνηση έχουν συζητήσει και μάλλον έχουν συμφωνήσει ότι ένα σημαντικό μέρος από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων δεν θα πάει στη μείωση του χρέους αλλά στην αύξηση των πόρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.

Δεν ξέρουμε τι θα βγει για την κυβέρνηση απ’ όλα αυτά, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα μάλλον βρίσκονται σε καλό δρόμο. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να δούμε εν καιρώ ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα δώσουμε στους δανειστές προκειμένου να πάρουμε αυτά που θα μας δώσουν.

Γιατί τα τελευταία χρόνια και μετά τα βάρη που φόρτωσε στη χώρα η τραγική διακυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων του ΣΥΡΙΖΑ, συνηθίσαμε να χάνουμε πολλά για να κερδίσουμε κάτι ψιλά...

Share.

Comments are closed.