Aξιολόγηση: 8 ημερομηνίες-σταθμοί για τη διαπραγμάτευση

0

Tην καλοκαιρινή ραστώνη έρχεται να διαδεχθεί ένας «βαρύς» Σεπτέμβριος, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, να οριστικοποιηθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος και να προετοιμαστεί η διαπραγμάτευση για τον δύσκολο δεύτερο έλεγχο της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, αλλά η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσει να το τηρήσει. Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο, ενώ και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών έχει καταστήσει σαφές ότι μέχρι το τέλος του έτους θέλει να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Η πρώτη γεύση για το τι έγινε το καλοκαίρι αναμένεται να δοθεί στο Euroworking Group (EWG) της 29ης Αυγούστου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους (εντός και εκτός συνόρων), ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία των συζητήσεων.

Στις επόμενες 40 ημέρες υπάρχουν οκτώ «κάβοι», τους οποίους αν τους προσπεράσει η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση στα μέσα Οκτωβρίου. Ειδικότερα:

1. Στις 29 Αυγούστου συνεδριάζει το EWG. Θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του τι έκανε η Ελλάδα αναφορικά με τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να παρουσιάσει και το σχέδιό του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

2. Στις 9 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, που θα εξετάσει την κατάσταση στο ελληνικό πρόγραμμα και θα δώσει κατευθύνσεις στην τρόικα για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

3. Μία ημέρα μετά αναμένεται να μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν να ακούσουν αν και τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για να διαπιστώσουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων.

4. Στα μέσα Σεπτεμβρίου –την εβδομάδα που θα ακολουθήσει την ΔΕΘ– αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να εξετάσουν τον βαθμό υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων μέτρων.

5. Αμέσως μετά, θα πρέπει η Κομισιόν να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ελλάδας ως προς αυτά τα μέτρα και να σταλεί η συγκεκριμένη έκθεση στις χώρες της Ευρωζώνης και τον ESM.

6. Στις 29 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει εκ νέου το EWG, με στόχο να εγκρίνει την έκθεση της Κομισιόν (ή να ασκήσει πιέσεις προς την Αθήνα για εφαρμογή μέτρων που ενδεχομένως να μην έχουν υλοποιηθεί). Επίσης, θα εξετασθεί και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Ελλάδα έλαβε τον Ιούνιο 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου κι αν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου δεν έχουν διοχετευθεί στην αγορά το 1,44 δισ. ευρώ (το 80% του αρχικού ποσού), τότε δεν θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ (μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ), ακόμη κι αν έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα.

7. Μία ή δύο ημέρες μετά, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να προχωρήσει στην αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εφόσον δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα.

8. Στις 3 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017. Δεδομένου ότι έχουν ήδη ψηφιστεί τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2017, δεν αναμένεται κάποια «έκπληξη» στο προσχέδιο. Θα αποτυπώνονται, όμως, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την πορεία των εσόδων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια παρέκκλιση σε όλα τα παραπάνω, στα μέσα Οκτωβρίου θα επανέλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για την έναρξη του δεύτερου ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να έχουν υλοποιηθεί τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αν δεν έχουν εφαρμοστεί, τότε δεν μπορεί να κλείσει και τυπικά ο πρώτος έλεγχος και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Share.

Comments are closed.