• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»ΑΑΔΕ: €20 δισ. ανείσπρακτα χρέη σε αναστολή αφήνει πίσω της η πανδημία
Ειδήσεις

ΑΑΔΕ: €20 δισ. ανείσπρακτα χρέη σε αναστολή αφήνει πίσω της η πανδημία

8 Αυγούστου, 2021Updated:8 Αυγούστου, 2021Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στα 109,015 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούνιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 0,06% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το σύνολο των οφειλετών περιορίστηκε στους 3.550.274 απο 3.905.073 τον Μάιο.

Aπό αυτά τα 109 δισ. πάντως, μόλις 5,128 δισ. τελούν σε κάποια ρύθμιση. Σχεδόν 104 δισ. ευρώ δεν βρίσκονται δηλαδή καν σε ρύθμιση χρεών. Tο ποσό σε ρύθμιση μειώθηκε 3% από τον Μάιο που ήταν 5,291 δισ. ευρώ.

Ωστόσο τα πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο που η ΑΑΔΕ θεωρεί εισπράξιμο είναι 84,212 δισ. ευρώ και μειώθηκε κατά 119 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα (-0,14%) έναντι του Μαΐου που ήταν 84,331 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα αύξηση εμφανίζουν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συγκριτικά με πέρυσι, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2021 ανήλθαν στα 3,234 δισ. ευρώ έναντι 2,584 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι (αύξηση 25%). Τον Ιούνιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 334 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι (αύξηση 443%).

Σε ό,τι αφορά τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που αφορούν αποκλειστικά φορολογικές υποχρεώσεις, το εξάμηνο ανήλθαν σε 2,933 δισ. ευρώ έναντι 2,419 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 21%). Τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 286 εκατ ευρώ έναντι 55 εκατ ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι (αύξηση 425%).

Στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα μεγέθη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εφέτος δεν είναι συγκρίσιμα με πέρυσι καθώς το 2020 «οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών με συνέπεια πολλές οφειλές να μην καθίστανται ληξιπρόθεσμες, ενώ υπο κανονικές συνθήκες θα καθίσταντο».

Η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική αν προσμετρούνταν και χρέη 21,766 δισ . ευρώ τα οποία τελούν σε αναστολή είσπραξης και δεν έχουν προστεθεί επισήμως στα ληξιπρόθεσμα. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους (τουλάχιστον 20 από τα 21,8 δισ.) αποτελούν οφειλές που έμειναν απλήρωτες από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η πανδημία και δόθηκαν αναστολές πληρωμών.

Για τα χρέη αυτά, θα καταβληθεί προσπάθεια από τον Αύγουστο και μετά να μπουν ξανά σε ρυθμό πληρωμής: όσοι παράτησαν τις ρυθμίσεις που είχαν, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά την δόση τους από τον μήνα αυτόν ξανά και έτσι επανεντάσσονται χωρίς άλλες συνέπειες. Άλλες οφειλές που δεν προϋπήρχαν της πανδημίας αλλά τέθηκαν σε αναστολή είσπραξης θα μπορούν να αποπληρωθούν από 31.1. 2022 μέχρι 31.12.2025 άτοκα ή μέχρι 31/12/2028 με τόκο 2,5% ετησίως.

ΑΑΔΕ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΚαταστράφηκαν 500.000 στρέμματα από την πύρινη λαίλαπα – Εφιαλτικός μήνας ο Αύγουστος
Next Article Στάση εμπορίου λόγω… καύσωνα – Οι καταναλωτές αναβάλλουν τις αγορές

Related Posts

Ferrari: Πώς μια δικαστική απόφαση ενισχύει το εμπορικό σήμα Testarossa

14 Ιουλίου, 2025

Νέες επιχειρήσεις: Πώς να εξασφαλίσετε δωρεάν δημόσια χρηματοδότηση

14 Ιουλίου, 2025

Μήνυμα Τραμπ σε Ρωσία: Συμφωνία για την Ουκρανία σε 50 ημέρες αλλιώς δασμοί 100%

14 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.