Σε νέα αναβάθμιση της πλατφόρμας myDATA προχωρά η ΑΑΔΕ, ενισχύοντας τις ψηφιακές λειτουργίες που αφορούν τη διακίνηση αγαθών και τα παραστατικά των επιχειρήσεων.Από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 τίθεται σε λειτουργία η έκδοση myDATA 2.0.2, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητες για έκδοση, παραλαβή, μεταφορά, παράδοση, επιστροφή και ακύρωση παραστατικών. Παράλληλα, ενισχύεται η διασύνδεση με συστήματα ERP και παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Τι αλλάζει στα ψηφιακά παραστατικά
Στην ψηφιακή διακίνηση προστίθενται οι τύποι παραστατικών 1.4, 3.1, 3.2 και 11.5, ενώ επικαιροποιούνται ο κύκλος ζωής και οι καταστάσεις των παραστατικών.Για την ποσοτική παραλαβή προβλέπεται σύνδεση των παραστατικών 10.1 και 10.2, δυνατότητα ακύρωσής τους μέσω ERP και νέα μέθοδος CancelReceivingNote για τους παρόχους.Στόχος είναι επιχειρήσεις, μεταφορείς και παραλήπτες να διαθέτουν σαφέστερη εικόνα για κάθε στάδιο μετακίνησης των εμπορευμάτων και περισσότερες διαδικασίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά.
Το MoneyPress έχει παρουσιάσει αναλυτικά τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και τις υποχρεώσεις έκδοσης και διαβίβασής τους στο myDATA.
Νέες δυνατότητες σε μεταφορά και παράδοση
Με την αναβάθμιση δίνεται δυνατότητα δήλωσης συσκευασιών μέσω RegisterTransfer, υποστηρίζεται η μερική παράδοση από τον μεταφορέα και προστίθενται περισσότεροι έλεγχοι κατά την επιβεβαίωση της παράδοσης.Παράλληλα, ενεργοποιείται η δυνατότητα κλήσης GetDeliveryNoteStatus μέσω QR URL, καθώς και η μέθοδος ConfirmDeliveryReturn για την ολοκλήρωση της διακίνησης στις προβλεπόμενες περιπτώσεις.Αλλαγές έρχονται και στο timologio, όπου προστίθενται νέοι έλεγχοι για τους σκοπούς διακίνησης και εμφανίζεται το Delivery Status. Ο παραλήπτης θα μπορεί επίσης να απορρίπτει παραστατικό, ενώ θα υπάρχει ειδικό φίλτρο για τα απορριφθέντα.Στο myDATAapp προστίθεται η ένδειξη «υπό ζύγιση» στα δελτία διακίνησης και παρέχεται δυνατότητα έναρξης διακίνησης χωρίς μεταφορικό μέσο.
Εκτός λειτουργίας για δύο ώρες
Για να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση, οι επηρεαζόμενες εφαρμογές της ΑΑΔΕ δεν θα είναι διαθέσιμες την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου από τις 07:00 έως τις 09:00. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα ενεργοποιηθεί η νέα έκδοση myDATA 2.0.2.Η αναβάθμιση αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης εμπορευμάτων, με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής να αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και στους αυτοματοποιημένους φορολογικούς ελέγχους.

