• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο το μαύρο χρήμα και η μεγάλη φοροδιαφυγή
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο το μαύρο χρήμα και η μεγάλη φοροδιαφυγή

13 Μαρτίου, 2023Updated:13 Μαρτίου, 2023Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μπαίνουν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις οποίες εμπλέκονται 980 φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα τουλάχιστον 900 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ. Οι 470 υποθέσεις σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, 170 αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των ηλεκτρονικών πλατφόρμων και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν, ενώ τουλάχιστον 155 αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2022 η φορολογική διοίκηση απέστειλε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων στοιχεία για το ξέπλυμα για υποθέσεις φορολογουμένων που κατηγορούνται, προκειμένου να διερευνηθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, την προηγούμενη χρονιά:

  • Οι φορολογικές Αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα 376 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υποχρέους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 376 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,57 δισ. ευρώ.
  • Παραπέμφθηκαν 604 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 552,5 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν για ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

Ακόμη, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ζήτησε από την ΑΑΔΕ την παροχή πληροφοριών για συνολικά 496 πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, και ζητεί από τις φορολογικές Αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην Εφορία, προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Σημειώνεται ότι στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ. Για τους ελεγχόμενους δεν ισχύουν οι διατάξεις για τους κατηγορούμενους περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.

featured ΑΑΔΕ Έλεγχοι
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΗ Ίος στην κορυφή των ιδανικών νησιών για πρώτη γνωριμία με την Ελλάδα
Next Article «Εκπνέει» η προθεσμία για το Α21

Related Posts

Μείωση χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στα 3 χρόνια

23 Μαρτίου, 2023

ΤτΕ: Νέα άνοδος στις τιμές των διαμερισμάτων το τέταρτο τρίμηνο

23 Μαρτίου, 2023

ΑΑΔΕ: Οι προθεσμίες αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών για τη διασύνδεση με τα POS

23 Μαρτίου, 2023
Add A Comment

Comments are closed.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΔΕΙΚΤΕΣ
moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

FOLLOW US
FOLLOW US
© 2023 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.