Αφγανιστάν: Το κοιμητήριο των Μεγάλων Δυνάμεων

0

Το Αφγανιστάν από την ίδρυση του, 1747, υπήρξε το μήλον της έριδος μεταξύ τσαρικής Ρωσίας και αυτοκρατορικής Αγγλίας για τον έλεγχο των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών και του ορυκτού πλούτου.

Του Βασιλείου-Γεωργίου Γρηγ. Παπαδάκη*

Επί τρεις αιώνες οι Αφγανοί αμύνονται εναντίον ξένης επιβολής. Η άμυνα δεν είναι αδίκημα και συγχωρείται από το Νόμο. Πηγάζει από το ένστικτο επιβίωσης και αποτελεί καθήκον για κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Οι αμυντικοί αγώνες των αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων υπήρξαν ιεροί.

Ιστορική αναδρομή:

1839-1842 Α’ αγγλοαφγανικός πόλεμoς. Ήττα των Άγγλων, σφαγή των άγγλο-ινδικών στρατευμάτων

1878-1880 Β’ αγγλοαφγανικός πόλεμος. Ήττα των Αφγανών 1919 Γ’ αγγλοαφγανικός πόλεμος. Ήττα των Άγγλων. Ανεξαρτησία του Αφγανιστάν

1979-1989 Δ΄ ρωσσοαφγανικός πόλεμος. Ήττα των Ρώσων.

2001-2021 Εξουσία - αποχώρηση των Η.Π.Α.

Οι λαοί οι οποίοι αδικούνται ή πιστεύουν ότι αδικούνται, καταφεύγουν σε εκδικητικές ενέργειες, όπως συνέβη στον Α’ αγγλοαφγανικό πόλεμο όταν οι Αφγανοί κατέσφαξαν τα αγγλο-ινδικά στρατεύματα κατά την αποχώρηση τους.

Η εκδίκηση είναι αρχή κακών, εξωτερίκευση των κατωτέρων ενστίκτων του ανθρώπου, όπως και τα αντίποινα που γίνονται προς ανταπόδοση του κακού με το κακό.

Η αδικία φέρνει την αδικία και η βία τη βία. Ο Γάλλος φιλόσοφος-μαθηματικός, Ντενί Ντιντερό (1713-1784) συμβούλευε τους έχοντες και κατέχοντες: «Με τον όμοιο σου η εκδίκηση είναι αμφίβολη, με τον ανώτερο σου τρέλα, με τον κατώτερο ανανδρία».

Με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν οι περιφερειακές δυνάμεις θα «συγκρουστούν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανακατανομή της σφαίρας επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ο γύπας -γείτονας καραδοκεί και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις των πεσσών στην παγκόσμια σκακιέρα συνταιριάζοντας όσο μπορεί τα συμφέροντα του.

Στο μεταξύ η «πολιτισμένη» Δύση πάσχει από αξιολογική τυφλότητα διότι απώλεσε το αισθητήριο με το οποίο αντιλαμβάνεται τις αξίες. Το Αφγανιστάν επί πολύ καιρό θα συγκλονίζεται και θα συγκλονίζει την διεθνή κοινότητα.

* Ο Βασίλης - Γεώργιος Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος και επίτιμο μέλος Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Share.

Comments are closed.