Αλλαγή σχεδίων στα μέτρα στήριξης μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

0

Διαψεύδει ευχάριστα –προς το παρόν- η Ελλάδα τα σενάρια τρόμου για διψήφια ύφεση το 2020. Παρότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, ακόμα και ο ΟΟΣΑ ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειχναν την Ελλάδα σαν τη χώρα που θα υποστεί ύφεση 10% και άνω, ξεπερνώντας μάλιστα κάθε άλλη χώρα του κόσμου, αναφέρει το protothema.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όμως, άλλα δείχνει. Η ύφεση στο α΄εξάμηνο ήταν 7,9% «σπάει κόκαλα», αφού μπορεί να συγκριθεί μόνο με εποχές «σκληρού» Μνημονίου ή πετρελαϊκών κρίσεων. Ωστόσο σημειώθηκε όταν είχε διαταχθεί το παγκόσμιο lock down, από Μάρτιο έως Μάιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους μειώθηκε κατά 70%-99%!

Για να επιβεβαιωθούν πλέον οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν ύφεση άνω του 10%, θα πρέπει και στα επόμενα 2 τρίμηνα να υπάρξει ίδια ή χειρότερη ύφεση, κατά 12% κατά μέσο όρον. Τουλάχιστον για 1 τρίμηνο, θα πρέπει η ύφεση να ξεπεράσει και το -15,2% που κατέγραψε λόγω καραντίνας στο β΄τρίμηνο η ελληνική Οικονομία. «Αυτό μπορεί να συμβεί με πόλεμο ή με 2ο κύμα πανδημίας ή και με τα 2 αυτά μαζί» σχολιάζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Share.

Comments are closed.