Αναστολή συμβάσεων εργασίας και για τα εμπορικά καταστήματα

0

Στους πληττόμενους ΚΑΔ εντάσσονται και τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Η αναστολή συμβάσεων μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους είτε σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό αυτών.

Βέβαια, τόσο αυτές όσο και όλοι οι υπόλοιποι εργοδότες – επιχειρήσεις που είτε είναι κλειστοί με κρατική εντολή, είτε ανήκουν στις πληττόμενες, έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο, για τις αναστολές Φεβρουαρίου, περιέχει μια σημαντική αλλαγή για τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, καθώς οι αναστολές θα δηλώνονται πλέον εκ των προτέρων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Στον αντίποδα, δεν αλλάζουν οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, γίνονται πιο εύκολοι οι έλεγχοι για την ορθή χρήση του μέτρου, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι εκ των υστέρων δηλώσεις εκ των πραγμάτων ακύρωναν το έργο του ελέγχου από τα αρμόδια κλιμάκια του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

Ετσι, υπήρχαν φαινόμενα κατά τα οποία επιχειρήσεις, ενώ απασχολούσαν τους εργαζομένους τους καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα ή κατά συγκεκριμένα διαστήματα, στο τέλος τους δήλωναν σε αναστολή, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώνει αντί για μισθό την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ αλλά και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει του υπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, το κόστος των αναστολών του Φεβρουαρίου θα είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου.  

Αναλυτικά, οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5/2.

Η δήλωση θα αφορά είτε όλο τον μήνα είτε κάποιες ημέρες μέσα στον Φεβρουάριο. Για διαστήματα μετά τις 5 Φεβρουαρίου, η προαναγγελία πρέπει να γίνεται μια εργάσιμη πριν από την έναρξη της αναστολής. Μάλιστα, η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει πως εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Ο εργοδότης στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσει τόσο τους μισθούς όσο και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά. Επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα. Προαναγγελία ισχύει και στην περίπτωση αλλαγών – μεταβολής της προαναγγελθείσας αναστολής. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της προσωρινής ανάκλησης της δήλωσης, επίσης μια εργάσιμη ημέρα πριν από την αλλαγή.
534 ευρώ

Για τους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου θα λάβουν 534 ευρώ, ως ειδική αποζημίωση, παρότι ο μήνας έχει 28 και όχι 30 ημέρες.

Η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο των αναστολών ισχύει τόσο για τις κλειστές όσο και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με τις ίδιες λίστες ΚΑΔ όπως και τον Ιανουάριο.

 

Share.

Comments are closed.