Ανατροπή: Δεν θα προστεθούν ελληνικά νησιά ή νέες χώρες στην πράσινη λίστα της Βρετανίας

0

Σε θρίλερ με αντικρουόμενες πληροφορίες εξελίσσεται η ανακοίνωση της ανανεωμένης «πράσινης λίστας» της Βρετανίας για τον τουρισμό.

Οι βρετανικές εφημερίδες, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν το απόγευμα δημοσιεύουν τις τελευταίες ώρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον πέντε μεγάλα ελληνικά νησιά αναμένεται να μπουν στη λίστα για να δεχθούν Βρετανούς τουρίστες. Ωστόσο, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, το BBC επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία προσθήκη χώρας ή περιοχής. Μάλιστα, άλλα μέσα ενημέρωσης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι μόνο να μη γίνουν προσθήκες χωρών ή περιοχών, αλλά και να τεθούν χώρες εκτός της λίστας.

Οι πληροφορίες ανανεώνονται διαρκώς, αφού υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βρετανία. Τα δεδομένα άλλαξαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι μετά τη δημοσίευση των πληροφοριών του BBC, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε άμεσα και η Sun.

«The Sun»: «Καμία χώρα δεν θα προστεθεί σήμερα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun» αναφέρει ότι καμία χώρα δεν θα προστεθεί σήμερα στην υπάρχουσα «πράσινη λίστα της Βρετανίας» με τους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς όπου δεν είναι υποχρεωτική η καραντίνα κατά την επιστροφή των Βρετανών στην πατρίδα τους.

Το δημοσίευμα, το οποίο δεν αποκαλύπτει τις πηγές του, υποστηρίζει όμως ότι θα προστεθούν και άλλες χώρες στην «κόκκινη λίστα».

Επιπλέον, διεξάγονται συνομιλίες για το αν η Πορτογαλία, ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Βρετανούς, θα περάσει από την «πράσινη λίστα» στην «πορτοκαλί λίστα» (amber list), όπου συγκαταλέγεται και η χώρα μας.

Ανακοινώσεις, πάντως, αναμένονται επισήμως εντός της ημέρας. H κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, θα διατηρήσει την αυστηρή πολιτική που έχει υιοθετήσει στα διεθνή ταξίδια, θα υπάρξουν ωστόσο «μετατοπίσεις» και αλλαγές.

Οι νέες λίστες θα ανακοινωθούν από το Λονδίνο το απόγευμα και αναμένεται να ισχύσουν από την Δευτέρα.

Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ως υποψήφια για ένταξη στην «πράσινη λίστα» κρίνονταν συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, οι Κανάριες Νήσοι, όπως επίσης η Μάλτα και η Φινλανδία.

Ταξιδιωτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι για προορισμούς όπως η Κύπρος, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πιο ρεαλιστική ημερομηνία υπαγωγής στην πράσινη λίστα είναι η 28η Ιουνίου, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση.

Η Βρετανία από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια στις 17 Μαΐου έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα. Οι χώρες κατηγοριοποιούνται στην «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη» λίστα, με την πρώτη μέχρι στιγμής να περιλαμβάνει μόλις 12 κράτη και εδάφη.

Share.

Comments are closed.