Αναβάθμιση-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P, για δεύτερη φορά μέσα στην πανδημία! 

0

Σε αναβάθμιση-έκπληξη του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από "σταθερή" σε "θετική".

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση εν μέσω πανδημίας και μάλιστα για μια οικονομία που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, λόγω της βαθιάς ύφεσης του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του δηλώνοντας ότι "πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών".

Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία. Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας. Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Χρήστος Σταϊκούρας "το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την προσπάθεια, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πατρίδας μας, όραμα, σχέδιο, και αποφασιστικότητα και με σύμμαχο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα στη μετά-κορονοϊό εποχή, θέτοντας στέρεες βάσεις για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανθεκτική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική".

 

Share.

Comments are closed.