Άνγκελα Μέρκελ: Oλοκληρώθηκε επισήμως η θητεία της στην Καγκελαρία

0

«Στο όνομα του λαού μας, σας ευχαριστώ». Με αυτή τη φράση ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ επέδωσε στην Άνγκελα Μέρκελ την επίσημη «απαλλαγή» από τα καθήκοντά της ως Καγκελαρίου, καθώς ξεκίνησε και επισήμως η νέα νομοθετική περίοδος.

Αμέσως μετά, ο κ. Σταϊνμάιερ, όπως προβλέπεται, ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει στη θέση της και να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.

Εκείνη, με τη σειρά της, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους μέχρις ότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, με όλες τις αρμοδιότητες, να καταθέσει νομοσχέδια, ακόμη και τον προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, οι υπουργοί διατηρούν τις εξουσίες τους. Ωστόσο, είθισται η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ασκεί τα καθήκοντά της «με αυτοσυγκράτηση», προκειμένου να μην περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της επόμενης κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP), έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει τις συνομιλίες τους εντός Δεκεμβρίου. Πάντως, αν ο νέος Καγκελάριος δεν έχει ορκιστεί έως τις 17 Δεκεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα καταρρίψει και το ρεκόρ παραμονής στην Καγκελαρία που κατέχει ο επίσης χριστιανοδημοκράτης (CDU), Χέλμουτ Κολ.

«Καθοριστική προσωπικότητα»

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος επαίνεσε την Καγκελάριο ως «καθοριστική προσωπικότητα της γερμανικής ιστορίας», τονίζοντας ότι στα 16 χρόνια της θητείας της γνώρισε πολλές κρίσεις, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ταυτόχρονα τη διεθνή εκτίμηση, τον σεβασμό, ακόμη και τη συμπάθεια για τη Γερμανία. «Εκ μέρους του λαού μας, σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον», πρόσθεσε.

Όμως, ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε και στο προηγούμενο νομοθετικό σώμα, επισημαίνοντας: «Το να πούμε ότι αντιμετώπισε ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, δεν πλησιάζει καν στα καθήκοντα, στα οποία έπρεπε να ανταποκριθεί. Πάνω από όλα, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστιες προκλήσεις για την κυβέρνηση».

Ως δεύτερη σημαντική πρόκληση ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος ανέδειξε την πόλωση στην κοινωνία, την οποία έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας.

Share.

Comments are closed.