Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων (λίστα)

0

Νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ετοιμάζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα μηδενικά ενοίκια για όσες εταιρείες έχουν παραμείνει κλειστές τον Ιανουάριο με κρατική εντολή, τα μειωμένα ενοίκια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, επίδομα 534 ευρώ σε όσους εργαζόμενους δεν εργαστούν τον Ιανουάριο και νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή ύψους 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, άμεσα ενεργοποιούνται νέα σχήματα κρατικών ενισχύσεων για τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, ενώ παραμένει ενεργό το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, μεταξύ των μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση είναι τα μηδενικά ενοίκια για όσες εταιρείες έχουν παραμείνει κλειστές τον Ιανουάριο με κρατική εντολή, επίδομα 534 ευρώ σε όσους εργαζόμενους δεν εργαστούν τον Ιανουάριο και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά το νέο «πακέτο» μέτρων του Ιανουαρίου:

Αναστολή εργασίας

Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ (μηνιαίο). Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

Μηδενικά ενοίκια

Μετά τις αποφάσεις για επιβολή «σκληρού» lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στο μέτωπο των ενοικίων, ανακοινώνοντας μηδενισμό των ενοικίων Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, έναντι της προηγούμενης απόφασης για «κούρεμα» 80%.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών αναμένεται να ανοίξει η
πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο.

Επιδόματα επιστημόνων

Εντός Ιανουαρίου σχεδιάζεται να ανοίξει μια ακόμα πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

Νέος κύκλος εγγυήσεων

Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στον νέο 3ο κύκλο του προγράμματος θα διατεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της ΕΑΤ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων

Από χθες ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου.

Επιδοτήσεις για e-shop

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να «τρέξει» εντός Ιανουαρίου. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο.

 

Share.

Comments are closed.