Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίζεται η Bank of America για την περιφέρεια της Ευρωζώνης, αν και το σοκ των δασμών έχει καθυστερήσει την αναπτυξιακή δυναμική. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπεροχή της ευρωπαϊκής περιφέρειας αναμένεται να συνεχιστεί τη διετία 2025-26.
Όπως εξηγεί η BofA, η σύνθεση της ανάπτυξης από το 2020 εντός της Ευρωζώνης ποικίλλει και αυτό προκαλεί διάφορες προκλήσεις για το μέλλον. Επίσης, οι κίνδυνοι από τους δασμούς και τις υψηλότερες αποδόσεις προστίθενται σε αυτούς τους κινδύνους.
Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει το κύριο ευάλωτο σημείο. Η προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση είναι αναγκαία, ενώ ο χώρος για εθνικές πρωτοβουλίες (από βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική στήριξη μέχρι αυξήσεις στην αμυντική δαπάνη) είναι περιορισμένος.
Στην εβδομάδα του μπλακ άουτ ενέργειας στην Ιβηρική, ρίχνουμε φως στις κύριες μακροοικονομικές εξελίξεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Από το σοκ της πανδημίας, οι περιφερειακές χώρες έχουν ξεχωρίσει με την υπεροχή τους σε σχέση με τον μέσο όρο της περιοχής. Ταυτόχρονα, είναι διαιρεμένες ως προς τη σύνθεση της ανάπτυξής τους, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις για την αποκατάσταση της ανάπτυξης.

Η περίπτωση της Ελλάδας
Για την Ελλάδα, η BofA υπενθυμίζει ότι τρεις σημαντικοί παράγοντες ανέδειξαν την υπεροχή της Ελλάδας από τα χρόνια της πανδημίας:
i) η αποκατάσταση των επενδύσεων (capex catch-up),
ii) η πιο μετριοπαθής μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και
iii) η δέσμευση για συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση, στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Για το 2025/26, ο πρώτος και τελευταίος λόγος αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν την ανάκαμψη, εκτιμά.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της μικρότερης ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας σε επιτόκια σε σχέση με τους άλλους εταίρους της Ευρωζώνης, οι «άνεμοι» από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να είναι πιο περιορισμένοι. Επίσης, παρά την πιο αργή πρόοδο στον περιορισμό του πληθωρισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2023/24 επέτρεψαν νωρίτερα βελτιώσεις στο πραγματικό εισόδημα.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Αν και όλες οι περιφερειακές χώρες επωφελούνται από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και την βελτιωμένη δημοσιονομική προοπτική, παραμένουν υπό δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι η αποδοτική και έγκαιρη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων είναι επιτακτική, ενώ ο χώρος για εθνικές πρωτοβουλίες παραμένει περιορισμένος.

Στο πλαίσιο αυτό, η BofA έχει μειώσει τις προβλέψεις της για τις χώρες της Ευρωζώνης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της αβεβαιότητας στη εμπορική πολιτική και της αυστηρότερης στάσης των δασμών.
Για την περιφέρεια, έχει μειώσει κατά 40 μονάδες βάσης τις προβλέψεις για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία για το 2025/26. Η Ιρλανδία έχει την μεγαλύτερη αναθεώρηση με μείωση 70 μονάδων βάσης στο συνολικό της ΑΕΠ για τα δύο έτη. Αντίθετα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ισπανίας επηρεάζεται λιγότερο, χάρη σε θετικά carry-overs στην ανάπτυξη του 2025 (+10 μονάδες βάσης), αντισταθμίζοντας μια μείωση 10 μονάδων βάσης το 2026.
Επομένως, οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2025/26 είναι: 0,4%/0,7% για την Ιταλία, 2,4%/1,5% για την Ισπανία, 2,2%/1,6% για την Πορτογαλία, 1,7%/1,7% για την Ελλάδα και 3,5%/1,9% για την Ιρλανδία.
Με τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Ευρωζώνη να είναι 0,8%/1,0%, αναμένουμε ακόμα περιφερειακή υπεροχή για τα επόμενα δύο χρόνια για όλες τις χώρες εκτός από την Ιταλία.