Copernicus: Ρεκόρ στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο CO2 τα τελευταία 7 χρόνια

0

Στο μεγαλύτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί έφτασε κατά τα τελευταία επτά χρόνια η υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της Γης, Copernicus.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε σήμερα και επιβεβαιώνει την αύξηση που παρουσιάζει η υπερθέρμανση, με συγκεντρώσεις – ρεκόρ στα αέρια του θερμοκηπίου.

Το 2021 ήταν η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ και υπέστη τα ολέθρια αποτελέσματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ασυνήθιστοι και φονικοί καύσωνες στη Βόρεια Αμερική και στη Νότια Ευρώπη, καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά ή στη Σιβηρία, εντυπωσιακό κύμα ψύχους στο κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην Κίνα και στη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Copernicus, το 2021 καταγράφηκε θερμοκρασία κατά μέσο όρο άνω του 1,1-1,2 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850 – 1900), περίοδος αναφοράς για τη μέτρηση της υπερθέρμανσης που προκαλούν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού το 2015 να περιοριστεί η υπερθέρμανση κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου και ει δυνατόν στον +1,5 βαθμό Κελσίου, είναι ως εκ τούτου επικίνδυνα κοντά.

Σε ετήσιο μέσο όρο, το 2021 κατατάσσεται ελαφρώς μπροστά από το 2015 και το 2018, με το 2016 να παραμένει το πιο ζεστό έτος. Και τα επτά τελευταία χρόνια «ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, με διαφορά», αναφέρει ο ευρωπαϊκός οργανισμός Copernicus.

«Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση της ανάγκης να αλλάξουμε, να λάβουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά μέτρα για να μεταβούμε προς μια βιώσιμη κοινωνία και να εργαστούμε για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα», υπογράμμισε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής του Copernicus.

Το 2021 η υπηρεσία μέτρησε νέες συγκεντρώσεις ρεκόρ στην ατμόσφαιρα αεριων του θερμοκηπίου που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και ευθύνονται για την υπερθέρμανση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Copernicus, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μακράν ο πρώτος υπεύθυνος για την υπερθέρμανση, που προέρχεται κυρίως από την καύση ορυκτών υλών και την παραγωγή τσιμέντου, έφτασε στο επίπεδο – ρεκόρ των 414, 3 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο).

«Άλλο ένα καρφί στο φέρετρο»

Για το 2020, παρά την επιβράδυνση της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (η υπηρεσία του ΟΗΕ «OMM»), είχε μετρήσει αυτή τη συγκέντρωση στα 413,2 ppm, δηλαδή 149% πιο πάνω από το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής.

Η Copernicus ιχνηλατεί επίσης τις απορρίψεις μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου που είναι ακόμη πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά παραμένει λιγότερο στην ατμόσφαιρα, περίπου το 60% του οποίου έχει προέλευση τον άνθρωπο (εκτροφή μηρυκαστικών, καλλιέργεια ριζιού, απόβλητα), ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως οι τυφώνες.

Επίσης, οι απορρίψεις μεθανίου συνέχισαν «να αυξάνονται το 2021 […] φτάνοντας έναν μέγιστο μέσο όρο χωρίς προηγούμενο», όπως τονίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που υπογραμμίζει παράλληλα ότι η αιτία της αύξησης αυτής δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, που διεξήχθη τον Νοέμβριο, περίπου 100 χώρες εντάχθηκαν σε μια πρωτοβουλία για τη μείωση κατά 30% των εκπομπών μεθανίου –στόχος που θα μπορούσε, εφόσον τηρηθεί, να καταστήσει πιο ρεαλιστικό το σύνθημα που ακούστηκε στη διάσκεψη της Γλασκόβης να διατηρηθεί (ο στόχος του) 1,5 βαθμού.

Οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών που ανέλαβαν διάφορες χώρες, συνυπολογίζοντας εκείνες που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της COP26, οδηγούν σε μια τροχιά υπερθέρμανσης 2,7 βαθμών Κελσίου, επίπεδο που χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ καταστροφικό.

Με την ευκαιρία της COP26, ο OMM είχε ήδη ανακοινώσει πως τα τελευταία επτά χρόνια, από το 2015, ήταν πιθανόν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, προειδοποιώντας πως το παγκόσμιο κλίμα εισέρχεται εξαιτίας αυτού του γεγονότος σε άγνωστο έδαφος.

«Είναι μια νέα προειδοποίηση για το τι κάνουμε στον πλανήτη μας και έχουμε απελπιστικά ανάγκη από αληθινές πράξεις, προκειμένου να καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές», δήλωσε σήμερα ο σερ Μπράιαν Χόσκινς, διευθυντής του Grantham Institute για την κλιματική αλλαγή του Imperial College του Λονδίνου. Υπογράμμισε δε πως «γίνεται δύσκολο να πούμε κάτι καινούργιο, κάθε φορά που βλέπουμε άλλο ένα καρφί να καρφώνεται στο φέρετρο του πλανήτη».

Share.

Comments are closed.