Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18 - Έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά

0

Με επίκεντρο τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Aναφερόμενη στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για διενέργεια τρίτης - αναμνηστικής - δόσης, παρά μόνον εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο πρόβλημα υγείας (π.χ. ανοσοκαταστολή).

Για τα παιδιά που νοσούν χωρίς ή με λίγα συμπτώματα που έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους: Συστήνεται η χορήγησης μίας δόσης εμβολίου έπειτα από τρεις μήνες, ενώ εάν έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ήδη, τότε δεν απαιτείται να εμβολιαστούν εκ νέου.

Ειδικότερα η πρόεδρος της επιτροπής σημείωσε: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση. Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική. Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης. Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής. Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς. Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος της νόσου MISC, που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με τον SARS. Δυο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ. Άλλη μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε άτομα κάτω των 18, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση. Για την τέταρτη δόση, η ειδική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στη δήλωση πως το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία. Επιπλέον, η εξάπλωση της Omicron είναι ταχεία και πιθανά νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν. Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα απασχολήσει στο μέλλον».

68,1% του γενικού πληθυσμού έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, είπε: «Ξεπεράσαμε τα 18,1 εκατ. εμβολιασμούς. Πάνω από 7,15 εκατ. ή 68,1% του γενικού πληθυσμού, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Για την αναμνηστική δόση, έχουν γίνει 3,97 εκατ. εμβολιασμοί στους δικαιούχους. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες μετά την πρώτη, στο μονοδοσικό εμβόλιο. Έχουν προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου».

Έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά

Για τα παιδιατρικά εμβόλια, έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

«Την Παρασκευή δόθηκαν 40.000 περισσότερα ραντεβού. Έχουν κλειστεί περισσότερα από 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60. Από σήμερα, όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ, θα μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr. Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων», σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Πηγή: Lykavitos.gr

Share.

Comments are closed.