• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Deutsche Welle: Η Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση στις πυρκαγιές
Οικονομία

Deutsche Welle: Η Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση στις πυρκαγιές

16 Αυγούστου, 2024Updated:16 Αυγούστου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Πέρυσι, η Ελλάδα, στον απόηχο του ακραίου καύσωνα διάρκειας 16 ημερών, επλήγη από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 κάηκαν τεράστιες εκτάσεις, διπλάσιες από το μέγεθος της Αθήνας. Και οι φωτιές στη χώρα συνεχίζονται και το φετινό καλοκαίρι.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί όμως μεμονωμένη περίπτωση: σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Καναδάς, τμήματα των ΗΠΑ, η Αφρική και η Ρωσία, οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία πυροδοτούν συνεχώς νέες πυρκαγιές.

Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2023 ήταν η χρονιά με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων λόγω του καύσωνα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.Μόνο το 2022 ο εκτιμώμενος αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος, με περισσότερους από 60.000 θανάτους. Πρόκειται όμως μόνο για εκτιμήσεις, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης. Το περασμένο έτος ήταν επίσης το θερμότερο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Η διεθνής ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι και η Ευρώπη φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στους καύσωνες.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό - η θερμοκρασία αυξάνεται περίπου δύο φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το κλίμα Copernicus.

Οι περιοχές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και στις ακτές της Μεσογείου, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατακόρυφα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρεάζονται βέβαια περισσότερο. Πρόκειται επίσης για περιοχές που είναι εξ αρχής ιδιαίτερα ευάλωτες στις δασικές πυρκαγιές λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος.

Για τις φωτιές ευθύνονται βλακεία και εμπρησμοί

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ακραίων καιρικών φαινομένων Φρανκ Μπέτχερ, η κλιματική αλλαγή ευνοεί επίσης την ταχύτερη εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. «Οι εκτεταμένες περίοδοι καύσωνα και ξηρασίας επιδεινώνουν τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να εξαπλωθεί μία πυρκαγιά μετά το ξέσπασμά της».

Σύμφωνα με την WWF, μόνο το 4% των δασικών πυρκαγιών έχουν φυσικά αίτια. Το 90% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αμέλεια ή σε σκόπιμο εμπρησμό. Ο ειδικός σε θέματα ακραίων καιρικών φαινομένων Μπέτχερ το περιγράφει παρόμοια: Κατά τη γνώμη του, υπάρχουν δύο κύριες αιτίες για τις δασικές πυρκαγιές, «η βλακεία και η πρόθεση»: «Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από ανεύθυνο και αμελή τρόπο διαχείρισης εστιών φωτιάς στο δάσος, όπως τσιγάρα ή μπάρμπεκιου ή από το παρκάρισμα αυτοκινήτων σε ξηρό χορτάρι ή από εσκεμμένο εμπρησμό», εξηγεί, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο κεραυνός είναι σπάνια η αιτία.

Πηγή: Deutsche Welle

Deutsche Welle Πυρκαγιές
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠαράταση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
Next Article Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής 16 Αυγούστου 2024

Related Posts

Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για kitesurf​​​​​​​

5 Ιουλίου, 2025

Bloomberg: 2015-2025, η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας - Δείτε γραφήματα

5 Ιουλίου, 2025

Πρόγραμμα 6,8 εκατ. ευρώ για ψηφιακή ενδυνάμωση ατόμων άνω των 65 ετών και ΑμεΑ

5 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.