Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Ο επόμενος γύρος στην Αθήνα

0

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία.

Στον χθεσινό, 61ο γύρο διερευνητικών επαφών η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού καθώς και από την διπλωμάτη Ιφιγένεια Καναρά, που είχαν απέναντί τους τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες και τον Μπαρίς Καλκαβάν.

Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς η παρουσία στις τρίωρες συζητήσεις που έγιναν στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης του Ιμπραχίμ Καλίν, του εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του Ερντογάν.

«Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα» ήταν η απάντηση που έδωσαν διπλωματικές πηγές στο ερώτημα τι έγινε στις άτυπες συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

Παρά τα άπειρα ερωτήματα για το τι συζητήθηκε, όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για την επικοινωνία και την ενημέρωση των δημοσιογράφων τηρούσαν σιγή ιχθύος.

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα» ήταν η στερεότυπη απάντηση με την επίκληση της εμπιστευτικότητας που έχει αμοιβαία συμφωνηθεί μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Τι αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες

Μετά από πέντε χρόνια που οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στις τρίωρες συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης ετέθησαν επιγραμματικά όλα τα θέματα που είχαν αναπτυχθεί στους προηγούμενους 60 γύρους των συνομιλιών από το 2002 μέχρι το 2016, εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Ουδέποτε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών δεν είχε συζητηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου που επιδιώκουν οι Τούρκοι, διαβεβαιώνουν όλα τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν κάποιου είδους γνώση των συζητήσεων στο παρελθόν.

Για τις "γκρίζες ζώνες", η αξίωση των Τούρκων δεν είχε τεθεί υπό τύπον συζήτησης παρά μόνο υπαινικτικά από την Άγκυρα ως σημείωση ότι θα μπορούσε να εξαιρεθεί οριστικά από το τραπέζι του διαλόγου εάν η Αθήνα αναλάμβανε την δέσμευση ότι δεν θα προχωρούσε σε μονομερή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.

Πέραν της ανασκόπησης των θεματικών ενοτήτων που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν, είναι προφανές ότι τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στη χθεσινή συνάντηση στο Ντολμά Μπαχτσέ ανέπτυξαν τα θέματα που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν στη συζήτηση ιεραρχώντας την σειρά σπουδαιότητάς τους.

Στην Αθήνα  στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος θα διεξαχθεί σε χρόνο που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί. Ακόμη και ο χρόνος που θα επιλεγεί θα φανερώσει πολλά σχετικά με την συχνότητα των διερευνητικών επαφών, άρα και την εκατέρωθεν διάθεση για να προχωρήσει η συζήτηση από το επίπεδο της βολιδοσκόπησης.

Διαπραγμάτευση για τα θέματα που θα συμφωνηθούν αφού οι διερευνητικές επαφές δεν είναι επίσημες, άρα δεν δεσμεύουν, δεν τηρούνται καν συμφωνημένα πρακτικά, θα πρέπει να αναμένεται να ξεκινήσει στον 63ο γύρο, εφ’ όσον οι συζητήσεις συνεχιστούν.

Συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά και στις Βρυξέλλες

Την ώρα που διεξαγόταν ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, στις Βρυξέλλες συνερχόταν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσία του Νίκου Δένδια.

Κατά τη συζήτηση, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Ακόμα, η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Από τη συζήτηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η νέα προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: Την απειλή των κυρώσεων την οικονομική κατάσταση στη χώρα και η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο, το casus belli και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

 

Share.

Comments are closed.