ΕΦΚΑ: Ανάσα για επαγγελματίες η παραγραφή οφειλών στη δεκαετία

0

Σημαντική ανάσα για περίπου 50.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να δώσει η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κατεβάζει τον πήχυ της παραγραφής ανείσπρακτων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ στη δεκαετία.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αμετάκλητα ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που έθετε ως γενικό κανόνα την εικοσαετή αξίωση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και τη μετέπειτα παραγραφή τους, είναι αντισυνταγματική.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο γενικός κανόνας της εικοσαετούς παραγραφής αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ασφάλειας δικαίου και με την απόφασή του όρισε ότι προκειμένου να μην υπάρξει κενό νόμου, καθώς αυτό δεν είναι ανεκτό από το Σύνταγμα, πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας της δεκαετούς παραγραφής των αξιώσεων καταβολής εισφορών για το σύνολο των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων. 

Η δεκαετία κρίνεται μάλιστα ότι αποτελεί εύλογο χρόνο παραγραφής των εν λόγω αξιώσεων και αποτελούσε το προϊσχύσαν δίκαιο για τις αξιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου έως την ίδρυση του ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών της χώρας.

Aνοίγει η πόρτα για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων – οφειλετών από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Με την απόφαση αυτή και εφόσον το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει σε άμεση συμμόρφωση, ψηφίζοντας νέα νομοθετική διάταξη –όπως επισημαίνουν οι ειδικοί– ανοίγει η πόρτα για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων - οφειλετών στον ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Πρόκειται για ασφαλισμένους που λόγω υψηλών χρεών, για πολλά χρόνια, αδυνατούν ακόμη και έπειτα από ρύθμιση να λάβουν σύνταξη.

Πλέον, και εφόσον η εικοσαετία γίνει δεκαετία, η συνταξιοδότηση γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Και αυτό γιατί χρέη πριν από το 2011 θα παραγραφούν. Κι έτσι, εφόσον βέβαια πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ήτοι όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, παράλληλα με ρύθμιση των οφειλών. Εφόσον επαρκεί ο πληρωμένος χρόνος ασφάλισής τους και έχουν την ηλικία, απεγκλωβίζονται και μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει 40.000 ευρώ οφειλές και με την παραγραφή γίνουν 15.000 ευρώ, αυτά μπορούν να παρακρατούνται από τη σύνταξη (όριο 20.000 ευρώ οφειλές). 

Εάν τα αρχικά χρέη είναι για παράδειγμα 60.000 και με την παραγραφή γίνουν 25.000, ο οφειλέτης για να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ τα 5.000 ευρώ και να ρυθμίσει μέσω της συνταξιοδότησης τα υπόλοιπα 20.000.

 

Πηγη: Lykavitos.gr

Share.

Comments are closed.