Εφορία: Δεκτές και οι πληρωμές με μετρητά στο 30% των δαπανών με «πλαστικό χρήμα»

0

Και οι πληρωμές με μετρητά θα γίνονται δεκτές στο 30% των δαπανών με «πλαστικό χρήμα».

Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συνδέεται με το Taxisnet και θα είναι σχεδιασμένη για να ανεβάζει ο φορλογούμενος όσες αποδείξεις αγορών πλήρωσε με μετρητά, ετοιμάζει για να δώσει σε χρήση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αντί να στέλνει με φακέλους και σακούλες στην εφορία τις «χάρτινες» αποδείξεις του όπως προ δεκαετίας συνέβαινε, ο φορολογούμενος θα τις διαβιβάζει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Και τότε θα μετράνε και αυτές στο ποσοστό 30% του εισοδήματος, που αναγκαστικά θα πρέπει να δαπανάται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Πληροφορίες αναφέρουν οι πληρωμές αυτές με μετρητά, εφόσον θα ψηφιοποιούνται στη συνέχεια από τον φορολογούμενο, θα μπορούν να συνυπολογίζονται ενδεχομένως και στους λαχνούς για την κλήρωση αποδείξεων κάθε μήνα, με έπαθλο 1.000 ευρώ. Ως τώρα προσμετρούνται μόνον οι αγορές που εξοφλούνται μέσω τραπέζης, με κάρτες ή ebanking κλπ.

Το σχέδιο αυτό, όπως το αποκάλυψε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ετοιμάζεται για να εφαρμοστεί το 2021. Δεν θα ισχύσει δηλαδή αναδρομικά για τις αγορές που έγιναν το 2020.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα διευκολύνει στη κάλυψη δαπανών 30% επί των εσόδων του 2020. Και συνεπώς, στο οικονομικό επιτελείο θα αναμένουν να δουν στις δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, πόσοι πέφτουν στην παγίδα και δεν μπόρεσαν να πιάσουν το 30% των δαπανών.

Αν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις –ιδίως λόγω του ότι η αγορά παρέμεινε κλειστή επί μήνες και περιορίστηκε δραστικά η κατανάλωση- τότε το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να σπεύσει να χαλαρώσει την απαίτηση που επέβαλε για δαπάνη 30% του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα.

Share.

Comments are closed.