Εικονικοί εμβολιασμοί στον Παλαμά Καρδίτσας: Πώς έφτασαν οι «Αδιάφθοροι» στους 7 του κυκλώματος

0

Φύλλο και φτερό έκαναν οι «Αδιάφθοροι» των Εσωτερικών Υποθέσεων τα 6.759 «ατομικά ιατρικά ιστορικά» που συντάχθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2021, προκειμένου να εντοπίσουν 115 περιπτώσεις που οι γιατροί δεν αναγνώρισαν ούτε τον γραφικό τους χαρακτήρα, ούτε την υπογραφή τους.

Κάπως έτσι και μετά από μία ανώνυμη καταγγελία που έγινε στις 12 Οκτωβρίου 2021, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του κυκλώματος των «εικονικών» εμβολιασμών, με την ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδει ηγετικό ρόλο στην 44χρονη Ι.Κ. η οποία εργάζονταν ως διοικητική υπάλληλος του Κ.Υ. Παλαμά Καρδίτσας. Μάλιστα, στις 3.776 σελίδες της ποινικής δικογραφίας αναλύεται διεξοδικά ο ρόλος και των υπολοίπων 6 ατόμων που φέρονται να είχαν συστήσει την εγκληματική ομάδα, ανάμεσα τους και 4 συγγενικά της πρόσωπα.

Το «μοιραίο λάθος» για την 44χρονη Ι.Κ. ήταν πως το απόγευμα της 28ης Αυγούστου 2021 καταχώρησε εκτός της βάρδιάς της δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς (άνευ συμπλήρωσης των ιατρικών ατομικών ιστορικών τους και χωρίς να παρουσιαστούν στο Κ.Υ. Παλαμά Καρδίτσας). Ο λόγος για δύο άνδρες ηλικίας 28 και 29 ετών αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη, οι περιπτώσεις των οποίων κίνησαν την επομένη το ενδιαφέρον του διοικητή του Κέντρου Υγείας, ο οποίος προχώρησε σε έλεγχο κατά τον οποίο εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις παράτυπης καταχώρησης, όπου το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους δεν έφερε υπογραφή ιατρού ή υπήρχε ο γραφικός χαρακτήρας της 44χρονης διοικητικής υπαλλήλου.

Η έρευνα της 5ης ΥΠΕ
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. άμεσα «ενημερώθηκε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια και σε έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 55 «εικονικοί» εμβολιασμοί για 33 άτομα, τα στοιχεία των οποίων απεστάλησαν στην 5η Υ.ΠE. για περαιτέρω έλεγχο. Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο προέκυψε και μία ακόμη καταχώρηση, που το ατομικό ιατρικό ιστορικό δεν έφερε σφραγίδα ιατρού και είχε ως στοιχεία καταχώρησης έναν αριθμό Α.Μ.Κ.Α., ο οποίος αντιστοιχεί σε νοσηλεύτρια του Κ.Υ. Παλαμά».

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται αναλυτικά ο ρόλος του κάθε ενός εκ των 7 μελών της εγκληματικής ομάδας, με την ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδει ηγετικό ρόλο στην 44χρονη Ι.Κ. η οποία φέρεται να προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση των αδερφών της και δύο ακόμη ατόμων, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως διοικητική υπάλληλος (σ.σ. και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών) του Κ.Υ. Παλαμά, προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας.

Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε ή/και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών. Επίσης, η 44χρονη, κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (tablet), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κ.Υ. Παλαμά.

Οικογενειακή υπόθεση
Κομβικό ρόλο είχε επίσης και η 32χρονη αδερφή της, καθώς φέρεται να λάμβανε κυρίως στον τραπεζικό της λογαριασμό, τα χρηματικά ποσά από την διενέργεια των εικονικών εμβολιασμών είτε απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων, είτε από τον τραπεζικό λογαριασμό του 34χρονου αδερφού τους και στην συνέχεια εκταμίευε ένα μέρος τους, το οποίο και -όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας- παρέδιδε δια ζώσης στην 44χρονη.

Παρόμοια δράση είχε και ο 34χρονος αδερφός της διοικητικής υπαλλήλου, ο οποίος φέρεται επίσης να εισέπραττε χρηματικά ποσά από τα εικονικά εμβολιαζόμενα άτομα δια ζώσης και εν συνεχεία τα κατέθετε στον λογαριασμό του ιδίου, μέσω ΑΤΜ και συνήθως τα μετέφερε στην 32χρονη αδερφή του.

Το κόλπο με τα φιαλίδια
Στην κατάθεση της στους «Αδιάφθορους», η 44χρονη Ι.Κ. φέρεται να ανέφερε ότι «για τους εικονικούς “εμβολιασμούς”, χρησιμοποιούσε τις υπολειπόμενες δόσεις που υπήρχαν στα φιαλίδια του εμβολίου Pfizer, καθώς κάθε φιαλίδιο διαθέτει 6 δόσεις και στο τέλος της ημέρας εάν δεν χρησιμοποιηθούν, καταστρέφονται καθώς φέρουν ημερομηνία λήξης ολίγων ωρών. Με αυτόν τον τρόπο, ένας αριθμός δόσεων (κάτω των 6 ημερησίως) που θεωρητικά καταστρεφόταν, μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στη δήλωση εικονικών εμβολιασμών. Η 44χρονη Ι.Κ., πιθανόν να χρησιμοποίησε σε μία ημέρα, ένα με δύο φιαλίδια, δηλαδή 12 δόσεις αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς εικονικών εμβολιασμών».

Share.

Comments are closed.